MASAKR u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. veka. Stav Nemačke, ali i ostalih članica EU, jeste da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav.

Ovu ocenu, kojom je srebrenička tragedija stavljena u ravan najvećih zverstava iz dva svetska rata, izneo je u četvrtak nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib, na 24. godišnjicu zločina počinjenog u ovom mestu u BiH.

Do sada je Srebrenica često kvalifikovana kao najveći zločin počinjen posle Drugog svetskog rata u Evropi, ali je nemački diplomata to sada "rastegao" na ceo 20. vek. Šib je za novopazarski radio "Sto plus" naveo i da su i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde ocenili da je reč o genocidu.

Reagujući na Šibove reči, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za "Novosti" da je "Srbija samostalna i slobodna zemlja, da sama donosi odluke i da istoriju ne piše po diktatu i naređenju":

- Posle iskustva iz dva svetska rata, ne pristaje ambasadoru Nemačke da govori Srbima šta treba da rade i misle, a posebno ne da nam govori šta je genocid. Srpski narod je preživeo genocid, nije ga počinio, a to mnogo veći narodi ne mogu da kažu za sebe.

Istoričar Vasilije Krestić kaže za naš list da je u 20. veku bilo mnogo zločina, a da li je ono što se dogodilo u Srebrenici najgnusniji, prepušta ambasadoru Nemačke da oceni. Krestić, ipak, kaže da se u Šibovoj izjavi oseća pristrasnost čisto političkog sadržaja, a ne naučnog i moralnog.

Pročitajte još - Beograd da prizna i genocid u Srebrenici!

- Mislim da je bilo i gnusnijih zločina. Setimo se, na primer, zločina u Africi. Tamo je bilo svega. To što Šib govori je veliko uopštavanje sa jasnim ciljevima. Teško je komentarisati stav nemačkog diplomate, a ne izraziti osećanje da nema pravednosti. Kad je reč o stradanju Srba, onda nema genocida, nema velikog zločina, a kada je reč o osudi Srba, neki ljudi, poput nemačkog ambasadora, pokušavaju na sve načine da nas osude. Taj čovek očigledno ne zna šta je genocid, pa preteruje u osudi.


Krestić kaže da zločin u Srebrenici jeste učinjen, ali da je Srbija oslobođena od svake odgovornosti, čak i od Haškog tribunala. On podseća da Amerika nije snosila nikakve posledice za Hirošimu, jer je Konvencija o genocidu doneta 1948, tri godine posle ovog napada:

- Od tada se zna šta je genocid, a šta nije. Nije tačno da je Haški tribunal osudio Srbiju za bilo kakav genocid u Srebrenici, ali je rečeno da je to veliki zločin. I Srbija to priznaje. Ne znam šta bi još trebalo da učini.

Problem sa izrazom "genocid", kako ukazuje istoričar Predrag Marković, jeste što se on olako upotrebljava, a u izvornom značenju označava unapred planirano istrebljenje celokupnog stanovništva neke zemlje ili velike oblasti:

- Ubijanje zarobljenih muškaraca u jednom mestu jeste strašan zločin, ali nije genocid. Nekoliko meseci ranije odigrao se genocid u Ruandi. On je odneo barem sto puta više žrtava od Srebrenice, a po brzini i surovosti ubijanja prevazilazi bilo šta viđeno u 20. veku. Zapadne sile nisu mrdnule prstom.

Pročitajte još - POMOĆ ZA SREBRENICU: Srbija uložila šest miliona evra

Slanje "opomena" Srbiji iz evropske administracije da ono što se desilo 11. jula 1995. godine u Srebrenici mora da naziva "genocidom" obeležilo je 11. jul. Evropski komesar za proširenje Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zajedno su poručili da je "Srebrenica jedan od najmračnijih momenata u modernoj evropskoj istoriji" i da nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Takođe, nemački poslanik u Eropskom parlamentu Dejvid Mekalister rekao je da EP žali što "neki političari u Srbiji i dalje negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid".


- Izjave koje ovih dana slušamo od različitih evropskih zvaničnika jasno ukazuju da se Srbiji postavlja novi uslov za evropske integracije, a to je da prizna lažni genocid u Srebrenici i sebe proglasi genocidnom državom. Zbog postavljanja ovih ponižavajućih uslova, neophodno je preispitati dalji proces evropskih integracija u cilju zaštite nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda - ocenio je u četvrtak Nenad Popović, lider SNP i ministar bez portfelja zadužen za inovacije.

On je naveo da je u Srebrenici bilo zločina, kao što ga je bilo i nad srpskim narodom, koji stradanje svojih nevinih žrtava obeležava na Petrovdan u Bratuncu. Na hiljade nevinih Srba, žena i dece, kako je rekao, stradalo je od ruke Nasera Orića i njegovih mudžahedina, međutim, briselska birokratija za srpske žrtve ne pokazuje interesovanje.

Pročitajte još - MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA: Zločin u Srebrenici osmislili stranci!

Povodom godišnjice oglasio se i američki državni sekretar Majk Pompeo saopštenjem da je se "to bolno poglavlje u istoriji ne sme nikada poreći ni zaboraviti". Komemoraciji u Memorijalnom centru "Potočari" prisustvovao je predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus, koji je izjavio da Srebrenica ne sme da se ponovi i da se mora prestati s negiranjem genocida koji se tu dogodio.


U spomen stradalima, u Memorijalnom centru u Potočarima ukopani su posmrtni ostaci još 33 identifikovane žrtve.


MILOŠEVIĆA STAVILI UZ NACISTE

"NOVOSTI" su 2013. pisale su da su država Nemačka i pokrajina Bavarska finansirale postavku Memorijalnog muzeja Nirnberškog suđenja nacistima u ovom gradu, nazvanu, "Međunarodni sudovi, od Nirnberga do Haga", kojom se posetioci, osim upoznavanja sa suđenjem za nacističke zločine u Drugom svetskom ratu, paralelno "informišu o zločinima srpskog rukovodstva u Srebrenici". U Muzeju je bila postavljena i slika bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i poster "Kosovo - genocid", jedan pored drugog.


DžAFEROVIĆ: SRAMOTNO ŠTO DODIK NEGIRA

SRAMOTNO je i anticivilizacijski što čovek koji predsedava Predsedništvom BiH (Milorad Dodik) negira genocid koji se dogodio u BiH. Srpske političke i verske elite ne žele da prihvate činjenice, suoče se sa istinom i jasno se ograde od ideologije koja je kreirala genocid. Naprotiv, slave ih - izjavio je u četvrtak u Potočarima bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će se zalagati za to da se u Parlamentu BiH donese zakon o negiranju genocida i da će on postojati na 25. godišnjicu genocida.

BJELAJAC: TO SIGURNO NIJE NAJGNUSNIJe

U SREBRENICI se sigurno nije dogodio jedan od najgnusnijih ratnih zločina 20. veka. Ubijeno je nekoliko stotina ratnih zarobljenika, bio je ratni zločin, ali genocida nije bilo. Jer, da se radilo o genocidu, bile bi ubijane i žene i deca - kaže, za "Novosti", Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije. - Veći zločin bio je u NDH, gde je za samo nekoliko dana ubijeno oko 6.000 Srba u okolini Bihaća 1941. Izjava ambasadora je još jedna vrsta pritiska na Srbiju od strane Nemačke, jednog dela EU i odlazeće administracije koja nije uspela da završi neke važne stvari na Balkanu. Ključ Srebrenice je, nažalost, njena funkcija u opravdavanju doktrine humanitarne intervencije, ali i pokušaj da se jednog dana eliminiše Republika Srpska, kao genocidna tvorevina.