BEČ - Predsednik prištinske privremene izvrsne administracije Ramuš Haradinaj ističe da je taksama stvorena situacija da odugovlačenje s postizanjem sporazuma košta obe strane.

"Po prvi put Srbiju košta gubljenje 'vremena'", naglasio je Haradinaj u izjavi austrijskim novinarima u Prištini, upitan da li će takse ostati na snazi sve dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.

On je takse objasnio tvrdnjom da je Beograd navodno dve decenije blokirao uvoz robe sa Kosova. "Mi smo se taksama branili", naglasio je on dodajući da je njegova vlada zainteresovana da se ta situacija prevaziđe.

PROČITAJTE JOŠ - Šef srpske diplomatije: Sednica SB UN u znaku napada na sever KiM

Prema njegovim rečima, Priština želi konačno rešenje odnosa sa Beogradom, a to, kako podvlači "znači priznanje od strane Srbije". Haradinaj je, na konstataciju da su te mere povećale popularnost njegove stranke, rekao da je to "pojednostavljen prikaz stvari".

Takse, koje pre svega, kako konstatuje bečki dnevnik "Kurir", pogađaju srpsku manjinu na Kosovu, po Haradinaju nisu tu da ostanu zauvek.

Sporazumom o slobodnoj trgovini, kako tvrdi, one bi postale brzo istorija. Haradinaj se, u razgovoru sa austrijskim novinarima u Prištini, založio za viznu liberalizaciju.

"Verujem da ćemo još ove godine dobiti viznu liberalizaciju", kazao je on dodajući da se sastao sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Njujorku I da je mišljenja da Holandija neće blokirati ukidanje viza, te da se nada da to Francuska isto neće učiniti.

"Kosovo je potpuno drugi slučaj od Albanije", poručio je on u vezi zahteva Holandije da se vrate vize za građane Albanije.

BEOGRAD ĆE BITI KRIV AKO NE BUDE SAMITA U PARIZU


Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ne isključuje mogućnost da najavljeni samit u Parizu 1. jula ne bude održan, ali tvrdi da to neće biti krivicom Prištine, već Beograda, jer uslovljava nastavak dijaloga.

Stav Beograda je, inače, da nema nastavka dijaloga bez ukidanja prištinskih taksi. Haradinaj kaže da zbog Pariza neće praviti nikakav kompromis na štetu tzv. Kosova.

On je naveo da je "otvorena mogućnost ukidanja takse", ali u zamenu za okvirni sporazum, koji uključuje uzajamno priznavanje i slobodnu trgovinu ...

"Mi ne vodimo sastanak u Parizu i ne možemo garantovati ništa o tome. Ja sam odgovoran za poziciju Kosova, ali nisam sazvao ovaj sastanak. Predsednik Makron odlučuje o tome”, rekao je Haradinaj, prenela je RTK2.