FORMIRANjE zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbora, izbor novog sastava REM i dovođenje nestranačkih ličnosti na čelne pozicije RTS i RTV, koje bi delegirale i vlast i opozicija - tri su ključna zahteva izneta na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona", održanom u subotu ispred Doma Narodne skupštine.

Organizatori protesta, među kojima su i stranke okupljene oko Saveza za Srbiju, poručili su da su spremni za razgovor i dogovor sa nadležnim državnim organima oko ostvarenja svih tih zahteva, a u narednim danima "ujedinjena opozicija izabraće svoje prestavnike za sve tri radne grupe".

Ovi zahtevi pročitani su na na skupu koji je najavljivan kao najmasovnije okupljanje od početka četvoromesečnih protesta, a koji je nakon govora javnih ličnosti i šetnje demonstranata do Vlade Srbije, preko Slavije i nazad do parlamenta, okončan obraćanjima lidera SzS, ali se na bini nije pojavio Dragan Đilas.

PROČITAJTE JOŠ - Stefanović: Policija u parlamentu zbog bezbednosne procene; Vučić odustao od obraćanja građanima

Na skupu je rečeno da vlast ima rok od šest dana, do sledećeg petka, da pozitivno odgovori na zahteve, a u suprotnom najavljeno je novo okupljanje. Takođe, poruka je da nema nikakvih pregovora sa predsednicom parlamenta Majom Gojković. Lider Dveri Boško Obradović ponovio je zahtev za slobodnim medijima i izborima:

- Nećemo odustati sve dok Srbija ne bude normalna.

Za Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, "u Srbiji se upalilo svetlo":

- Ovaj 13. april pamtićemo kao dan kad je Srbija počela da se budi iz košmarnog sna.

Predsednik DS Zoran Lutovac optužio je vlast da počiva na strahu i laži:

- Ovde smo da pokažemo da se ne plašimo, da hoćemo normalnu i uređenu državu.

Zoran Živković, iz Nove, rekao je da su građani na ulici jer nije završen posao započet 5. oktobra.


Lider SDS Boris Tadić, čiji je govor u nekoliko navrata bio prekidan zvižducima, optužio je Vučića da je "trgovac ljudskim dušama, neprijatelj slobode i da od građana pravi podanike". A predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, pokazujući krvavu košulju koju je nosio kad je bio napadnut, rekao je da "vlast vređa naše pretke tvrdnjama da smo mi fašisti".

Skup je protekao bez incidenata. Prema procenama MUP, ispred parlamenta okupilo se oko 7.500 ljudi, dok ih je prema tvrdnjama organizatora bilo nekoliko puta više.

Okupljenima su se u prvom delu mitinga obratili i prof. Čedomir Čupić, sudija Zoran Ivošević, Milovan Jakovljević iz Udruženja malinara, novinar Srđan Škoro, jedan od studenata uhapšenih zbog upada u RTS Stefan Novaković, predsednik PSG Sergej Trifunović, Vojkan Mladenović, borac sa Košara, i dramaturg Siniša Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ - Dačić o protestu: Potpuni debakl


SERGEJ PSOVAO I PRETIO


JEDINI stranački lider koji se u prvom delu protesta obratio okupljenima bio je predsednik PSG Sergej Trifunović. Njegov poduži govor bio je pun uvreda i najeksplicitnijih psovki na račun državnih funkcionera. Tako je Trifunović uzvikivao: "kur..", "izj... si narod", "je.. sam ti majku", "govna da odu u uski slivnik"... Čak je optužio Vučića da "naseljava Arape i Mađare." On je kazao da će se "do krvi" boriti za lustraciju, i da je svako ko sedne u "istu sobu sa bilo kojim činiocem ove vlasti za njega najveći neprijatelj":

- Nema kompromisa, nema Ljajića, Jovanovića, Dačića, Čanka, više vas neće biti, nestaćete kao drek na vetru, ja vam to obećavam.

V. N.