Ramuš Haradinaj, premijer privremenih prištinskih institucija, reagovao je na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bez dozvole Kfora lokalne bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova, poručivši da "ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo".

"Ponudili smo NATO-u novi protokol, nema više severa i juga, već samo celovito Kosovo... Kosovo nije zainteresovano za stvaranje doktrine sa vojskom protiv svog naroda...", rekao je Haradinaj nakon sednice prištinske vlade, a preneo portal Ljajmi.

Pročitajte još - HARADINAJ PONOVO PRETI: Podela Kosova za mene znači rat


Na samitu ministara odbrane NATO danas je razgovarano i o kosovskim bezbednosnim snagama, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da su neki saveznici NATO-a razocarani odlukom vlade u Prištini o uvođenju taksi na robu iz Srbije I BiH.

Stoltenberg je, takođe, tražio da se poštuje Briselski sporazum i istakao da lokalne snage sigurnosti ne mogu da ulaze na sever Kosova bez dozvole komande Kfora.


HARADINAJ: NEMA TE KAZNE KOJA ĆE DA NAS NATERA DA UKINEMO TAKSE


Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas kako nema sankcija koje mogu da ga nateraju da ukine taksu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Komentarišući poslednje izjave iz SAD o mogućim sankcijama zbog odbijanja Prištine da ukine takse, Haradinaj je rekao da pritsci ne mogu da utiču na Kosovo.

Pročitajte još - "NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Zapad uzalud zadaje rokove

"Taksa može da bude beskonačna, stalna dok se ne reši problem Kosova i Srbije. Nema sankcija koje nas mogu naterati da ukinemo taksu. Niti od država niti od organizacija. Treba da se podsetimo odakle dolazimo, iz najtežih perioda koje smo prošli. Pritisci nisu pravi jezik za nas, ne daju efekte", kazao je Haradinaj novinarima posle sednice vlade.

Pročitajte još - Haradinaj: Takse ostaju, platforma je spremna, a da je general SAD otkazao posetu, to nisam obavešten

Ponovio je da će taksu ukinuti samo onda kada dobije garancije da će konačni sporazum dovesti do priznanja Kosova.

To je, prema njegovim rečima, jasan stav Kosova i sa time su upoznati i partneri koji imaju jasan stav da se taksa ukine.

Kazao je da je takvu sugestiju danas primio od američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta.

"Jasan je stav američkog Državnog sekretarijata. Jedinstveni su, sugerišu da se taksa suspenduje i da se otvori put dijalogu. To je i danas kao i na svakom sastanku ponovljeno. Naš je stav jasan. I ja bih voleo da ukinem taksu u celosti, to i Kosovo želi, ali je to povezano sa priznanjem od strane Srbije", kazao je on.

Haradinaj je ponovio da dijalog ne treba da bude uslovljen.

"Dijalog je počeo pre uvođenja takse, ali je povezan sa priznanjem od strane Srbije i nikada nije uslovljen, tako treba da bude i sada. To podrazumeva da se reše sva otvorena pitanja između dve države", rekao je premijer tzv. Kosova.