Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su protesti u Beogradu, inače legitimni, svojevrstan "fenomen", jer se svake subote formiraju novi zahtevi i svako ko se popne na binu ima svoje zahteve, u širokom spektru od pitanja koja se tiču lokalnih samouprava, do političkih, pa i zahtevi, poput onih za bolje zdravstvo, na čemu je vlada inače veoma angažovana.


Kako kaže, među zahtevima je odustajanje od izgradnje mini hidroelektrane u mestu Rakita, za koju dozvolu izadaje lokalna samouprava - opština Babušnica, zatim smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, oslobađanje medijskog prostora RTS za opoziciju, pa sve do rešavanja ubista Olivera Ivanovića.

"Zahtev za rešenje ubistva Olivera Ivanovića je par ekselans politička manipulacija, zato što svi znamo da je Beograd tražio da učestvuje u istrazi, da podele sa nama informacije. Mogu da protestuju pred EULEKS-om ili pred opštinom Babušnica", istakla je ona.

Zahtev za bolje zdravstvo je za premijerku takođe "neverovatan", jer je, kako kaže, u mandatu ove Vlade završen KC Niš, pokrenuta rekonstrukcija KCS, izdvojeno sada milijardu evra za zdravstvo.

Za vreme bivše vlasti, podseća, bile su zabranjene specijalizacije, dok je tokom prošle godine odobreno 1.509 specijalizacija.

Podseća da je u junu prošle godine 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobilo posao u državnim zdravstvenim ustanovama širom Srbije, da je krajem godine još 60 primljeno na posao, a da će se na svakih šest meseci zapošljavati po 50 najboljih.

Na sastanku koji je premijerka imala sa mladima iz dijaspore bilo je 220 ljudi, ali joj je, ističe, najači utisak ostavila devojka koja je na magistraturi u Kembridžu, uz stipendiju Fondacije Bila Gejtsa i planira da se vrati u Srbiju.

"Rekla mi je da je jedna od 100 najboljih diplomaca Medicinskog fakulteta, da je dobila posao i da joj je dozvoljeno da ode na magistraturu i da se vrati. To je Srbija danas", zaključila je ona.


BRNABIĆ: NAJSPORIJI? TAKO JE, JER RANUNAJU I MINUS PRETHODNE VLASTI...

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su komentari pojedinih ekonomista da je srpska ekonomija jedna od najsporije rastućih tačni jer ih baziraju na proseku od deset godina, u koje su uračunali i negativne ekonomske rezultate, odnosno pokazatelje iz perioda prethodne vlasti.

"Pričaju kako je Srbija jedna od najsporije rastućih ekonomija u Evropi kada uzimaju desetogodišnji prosek. Pa tako je! Zato što u taj prosek ulaze i minus 3,1 odsto prethodne vlasti u 2009. godine, dva puta minus od jedan odsto...U naš prosek ulaze dva odsto i 2,8 odsto rasta u vreme mera fiskalne konsolidacije", pojasnila je ona.

Premijerka podseća da je Srbija prethodnu godinu završila pozitivno sa BDP-om od 4,4 odsto


Podseća da je deficit u budžetu 2012. godine bio 245 milijardi dinara, a da je danas suficit 32,2 milijarde dinara, da je minimalac pre šest godina (2012. godine) bio 162 evra, a da je danas minimalac 232 evra.

"Tada je Vlada Aleksabndra Vučića bila primorana da smanji plate i penzije za 10 odsto kako bhi izbegli bankrot, ali su zatim vraćene. Najveće povećanje plata bilo je u zdravstvu (28 do 30 odsto), zatim u prosveti(29 odsto) i u bezbednosnim službama (20 odsto)", pojasnila je ona.

Srbija je , kako kaže, u prošloj godini imala rekordan budžet za kapitalnu infrastrukturu od 128 milijardi dinara, a da budžetom za ovu godinu prelazi 200 milijardi dinara za kapitalne investicije.

"Za 2019. godinu planiran je mali deficit, ali planirali smo deficit i u 2018. godini ali smo je završili sa suficitom", pojasnila je ona i podsetila da je od velikih infrastrukturnih projekata završen KC Niš, privodi se kraju Koridori 10 i 11, otvoreni su Narodni i Muzej savremene umetnosti...

Podseća i da je u prvoj godini mandata Mirka Cvetković tadašnja vlada imala 70 odsto telefonskih sednica.

"Zamislite tu neodghovornost prema građanima. I sada mi neko priča da je danas diktatura, neodgovornost...Dajte samo malo iskrenosti. Koliki je bio deficit, javni dug, kolike su bile penzije...?", zapitala je premijerka.


BRNABIĆ: MISLIM DA SU BEOGRAD I PRIŠTINA SVE DALjE OD POSTIZANjA KOMPROMISA


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi nikakvu naznaku postizanja kompromisa sa Prištinom, ali da mora biti postignut ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju.

Ona je za televiziju Pink kazala da misli da su Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa pre svega zbog taksi od 100 odsto uvedenih na robu iz Srbije, zbog formiranja Vojske Kosova i najave brisanja granica između Kosova i Albanije.

"Ja mislim da se mi od kompromisa udaljavamo", kazala je Ana Brnabić. Dodala je i da zamrznut konflikt sa Prištinom znači da Srbija ne može postati članica EU, ističući da se kosovsko pitanje mora rešiti a da je rešenje u postizanju kompromisa koji će garantovati mir, stabilnost i bolji život za Srbe na Kosovu.

Pročitajte još - Brnabić: Kompromis jedino rešenje, nezavisnost nije na stolu

Navodeći da je Srbija u odličnoj poziciji jer je njen glavni pregovarač predsednik države Aleksandar Vučić sa kojim se veoma teško pregovara, ona je kazala da će Vlada Srbije pomoći koliko god može.

Istakla je da Srbi na Kosovu moraju biti potupno bezbedni.

"Ja lično verujem da zamrznut konflikt nije rešenje i da mi moramo uraditi sve što možemo da dođemo do rešenja koje je kompromis i koje će garantovati mir, bezbednost i bolji život za Srbe na Kosovu i Metohiji i opstanak naše crkve", rekla je Ana Branbić. "Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u Srbiji i hajde da pričamo", poručila je premijerka.

BRNABIĆ: VLADA SPREMNA ZA IZBORE, PRED GRAĐANE SA REZULTATIMA

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je Vlada Srbije spremna za izbore - da podnese izveštaj građanima Srbije, a oni da odluče koga će da podrže.

Upitana da li se mogu očekivati vanredni parlamentarni izbori, ona je za TV Pink rekla da ne zna i da ona ne donosi odluku.

"Vlada je uvek spremna za izbore. Meni je neverovatna stvar sa protesta ono što je rekao naš glumnac Sergej Trifunović da imaju 1.000 zahteva, a da je prvi da Aleksandar Vučić ode", rekla je Brnabić.

Ona smatra da je to jedini zahtev učesnika protesta, ali da joj nije jasno kako planiraju to da urade kada neće na izbore.

"Kada Vučić kaže 'hajde idemo na izbore', oni odgovaraju 'nismo tražili izbore'. Kako mislite da ode Vučić i mi svi koji smo tim Vučića", upitala se premijerka.

Ona je precizirala da nema strah od izbora, jer zna sa kakvim rezultatima izlazi pred građane.

"Kao što sam dala izveštaj građanima o prvih 100 dana rada Vlade, zatim prvih godinu dana, uvek ću izaći i podneću građanima Srbije izveštaj o tome šta smo radili. Oni neka odluče", zaključila je ona.