GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg u četvrtak je i lično, u telefonskom razgovoru, ponovio Ramušu Haradinaju, tzv. kosovskom premijeru, da najavljena transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica, kao i da može imati posledice po Kosovo. Istovremeno, sa zasedanja OEBS, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da Moskva očekuje da Brisel izdejstvuje da Priština ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština, kao i da joj ne povlađuje.

Opominjuće poruke koje su stigle i sa zapada i sa istoka, očigledno, nisu mnogo "potresle" Haradinaja, koji je obraćajući se poslanicima u Prištini u četvrtak rekao da je "vojska unutrašnje pitanje kosovske države". On je otišao i korak dalje optužujući Beograd da "planira da inscenira čak i nečiju smrt na severu".

Pročitajte još - Haradinaj: NATO ima pravo na svoje mišljenje; Beriša: Ne možemo doveka čekati da imamo vojsku

- Ne isključujem mogućnost insceniranja nekih smrtnih slučajeva na Kosovu da bi nas optužili da se to desilo zbog nedostatka hrane, posle uvedene mere stopostotno povećanog poreza na srpske proizvode - rekao je Haradinaj, dodajući da niko ne može da ga primora da ukine takse.

Zbog neprestanog dolivanja ulja na vatru od strane zvaničnika u Prištini, predsednik Aleksandar Vučić je u četvrtak u telefonskom razgovoru sa Stoltenbergom upoznao generalnog sekretara NATO sa teškoćama sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na srpsku robu. On je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak Srba, bezbednost Srbije i mir i stabilnost u regionu.

Jens Stoltenberg

Predsednik se zahvalio Stoltenbergu na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, i njih dvojica su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na KiM, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije. Tokom razgovora, Stoltenberg je naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Pročitajte još - Vučić i Stoltenberg: Mir i stabilnost od najvećeg interesa

U saopštenju NATO o odvojenim razgovorima Stoltenberga sa Haradinajem i Vučićem kaže se da je generalni sekretar Alijanse naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Uprkos iracionalnim potezima Prištine, predsednik Vučić u četvrtak je rekao da je uveren da će Srbija uspeti da sačuva mir i da rata neće biti, ali i da se nigde i nikada više neće dozvoliti proterivanje našeg naroda:

- Čini mi se da ljudi u Prištini danas ne razumeju razmere katastrofe koju mogu da izazovu. Nalazimo se u vrlo teškoj situaciji u kojoj je nemoguće predvideti poteze. Njihova "vojska" na sever može doći samo ako se NATO saglasi sa time, ili ako se lokalna zajednica Srba saglasi sa tim. A, nijedan Srbin se neće saglasiti.


BRNABIĆEVA: HOĆEMO MIR, NE ORUŽJE

NAŠ fokus su obrazovanje i škole, a ne oružje i vojska - poručila je u četvrtak predsednica Vlade Ana Brnabić i istakla da ni pre dva dana, ni bilo kada ranije, nije pozivala na rat.

Ona je rekla da joj je veoma žao zbog načina na koji su neki svetski mediji interpretirali njenu izjavu u sredu:

- Iz mog govora, u kome sam deset puta pozvala na mir i razum, izvukli su pola moje rečenice.

Premijerka je dodala da još nigde u stranim medijama nije pročitala ništa o 15 dana koliko Srbi na KiM nemaju štampu na svom jeziku, ne pišu o tome kako će Srbi dočekati Božić ne znajući da li će imati grejanje ili lekove, te da Rojters i AP nisu preneli da li Srbi na KiM imaju osnovna ljudska prava.


DAČIĆ PORUČUJE: KOSOVO NE MOŽE U OEBS

ZASTRAŠIVANjE srpskog stanovništva na Kosmetu od strane specijalnih jedinica Kosovske policije i trgovinski rat koji je pokrenula Priština očigledan su napad na srpsko stanovništvo, što zaslužuje osudu od svih članica OEBS - rekao je u četvrtak šef diplomatije Ivica Dačić na ministarskom savetu ove organizacije u Milanu.

On je naveo da je Srbija posvećena dijalogu s Prištinom, ali da je za njegov nastavak neophodno da se takse od 100 odsto na srpsku robu momentalno ukinu. S obzirom na to da će OEBS tokom 2020. godine predsedavati Albanija, Srbija je već izrazila zabrinutost da bi ta zemlja mogla da iskoristi ovu poziciju za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada OEBS. I ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je u Milanu da je učešće Kosova u svojstvu države na sastancima OEBS nedopustivo.


Sergej Lavrov