Sastanak na najvišem nivou između Beograda i Prištine biće održan sutra, 8. novembra u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

PROČITAJTE JOŠ: Kurc: U EU samo ako se Beograd i Priština dogovore; Vučić: Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rešenja

Mogerini će biti domaćin sastanka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

PROČITAJTE JOŠ: Ključna runda 7. septembra

"Očekuje se da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi njihovu spremnost u intenziviranju napora da se postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put", navedeno je u saopštenju.

TAČI: RADIJE BIH VODIO DIJALOG ZA ĐAVOLOM NEGO SA VUČIĆEM

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas, pred sutrašnji nastavak dijaloga sa Srbijom, kako bi radije vodio dijalog "sa đavolom nego sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapres, Tači je ocenio teškim sastanke koje ima sa predsednikom Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.Tači je pozvao predstavnike stranaka na Kosovu da pokažu veću državničku svest za donošenje što brže odluke o političkom predstavljanju u dijalogu, na što široj političkoj osnovi.

On nije želeo da komentariše odluku Vlade Kosova o uvođenju takse od 10 odsto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakao da svaka institucija samostalno donosi odluke i snosi odgovornost za njih.

VUČIĆ: VEĆ SE ZNA KO JE KRIV ZA UVOĐENjE CARINA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će ići u Brisel na nove razgovore o KiM i da očekuje od EU da obezbedi sprovođenje CEFTA sporazuma, ali je u slučaju prištnskih carina primetio da se prvi put ne pominju dve strane, već se zna ko je krivac.

"Govori se o krivcu koji ne želi stabilizaciju prilika", rekao je Vučić.

Kazao je da ide u Brisel da uradi sve što može za ljude u Srbiji, posebno Srbe na KiM.

"U Briselu će biti mnogo teški razgovori i sa predstavnicima EU od kojih očekujem da obezbede sprovođenje CEFTA sorazuma. Ne može neko da se ponaša kao pijanac u avionu, da otvara prozore i vrata. Neko mora da postoji da kaže kada je bilo dosta - zaustavite se, stanite sa takvim ponašanjem", rekao je Vučić.

Ne može neko da povećava poreze i carine i da zaustavlja time protok robe, rekao Vučić, navodeći da ga to brine zato što govori o tome sa kakvim opasnostima se suočavamo.

"Moramo da budemo spremni da ljudi koji tako nešto čine i naiđu na tako zeštoko suprostavljanje EU, ali i svih drugih, pa tako i njihovih sponzora i podržavalaca, pokazuju na šta su sve spremni. Ako su u stanju da ovo urade, a znaju da neće dobiti podršku, šta će da bude sledeća kazna za Srbiju, kako kažu. Pošto su oni bogovi da donesu kaznu za Srbiju", naveo je.

Dodao je da će na sastanku biti Hašim Tači, te da je on ovlašćen da vodi dijalog, kao i Federika Mogerini i Angelina Ejhorst i da će na tom sastanku svakako da se bori za interese Srbije.

"Boriću se da ne dozvolimo da budemo okrivljeni za zaustavljanje procesa sporazumevanja, razgovaranja i pronalaženje kompromisa, za šta se zalažemo. Da li očekujem veliki napredak, u ovakvim uslovima ne očekujem ništa posebno. Biće veoma teška atmosfera, ali je bolje da razgovaramo, jer kada razgovarmao znam da barem jedan dan posle toga neće preduzeti potez poput ovog. Sve što kupimo vremena obezbeđujemo bezbednost za građane što je dobro", poručio je srpski predsednik.