SKANDALOZNE izjave lidera Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina, koje direktno udaraju na ustavni poredak Srbije, nisu solo akcije iz političke kuhinje ovog novopazarskog "šerifa", već su deo šire, dobro koordinisane akcije u koju su upleteni neki od najistaknutijih promotera albanskog separatizma u ovom regionu - saznaju "Novosti".

Naši izvori tvrde da "svoje prste" u Ugljaninove akcije meša i lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti, a među suflerima šefa SDA Sandžaka je i ministar spoljnih poslova privremenih organa u Prištini Bedžet Pacoli. Sa svakim Ugljaninovim korakom, navodno, upoznat je i Virđil Muči, savetnik u Ambasadi Albanije u Beogradu. Takođe, svoje opasne akcije koordiniše i sa albanskim čelnicima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Prema saznanjima "Novosti", zbog poslednjih besmislenih uvreda da je Srbija okupirala Sandžak i da je fašistička tvorevina koja želi da legalizuje genocid, ali i sve očiglednijih veza sa albanskim separatistima, narednih dana u vrhu vladajuće koalicije biće preispitano Ugljaninovo učešće u vlasti u Novom Pazaru i Sjenici. Na stolu će biti predlog da Ugljaninova SDA bude izbačena iz vladajuće koalicije u ovim gradovima.

Pročitajte još - Ugljanin veličao fašiste, a Srbija mu fašistička

Za novu raspodelu snaga u Novom Pazaru nema smetnji, jer SDPS Rasima Ljajića (18 odbornika) i SNS (pet), uz tri mandata Sandžačke narodne partije Mirsada Đerleka, mogu da obezbede većinu od 26 mesta u gradskoj skupštini. I u Sjenici bi Ugljaninu mogla da bude uručena "šut-karta", ali bi u tom slučaju Ljajić morao da uspostavi saradnju sa političkim protivnikom Muamerom Zukorlićem, liderom Stranke pravde i pomirenja, kako bi se formirala nova većina u kojoj bi bili i socijalisti i naprednjaci.

Narednih dana, a pre donošenja konačne odluke o smenama vlasti na lokalu, biće detaljno preispitane i indicije da se Ugljanin gotovo oko svakog svog koraka konsultuje sa vodećim albanskim političarima sa juga centralne Srbije, sa Kosova, ali i iz Tirane.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić konstatovao je da se Ugljanin poslednjim provokacijama vratio u svoju daleku ekstremističku prošlost. On je rekao da od lidera BNV ništa ne može da iznenadi, pa ni "opskurna rečenica da je Srbija fašistička":

- Ugljanin nikada nije pokušao da razume da se po zakonu saveti nacionalnih manjina ne bave dnevnom politikom, niti nelegitimnim političkim ciljevima koji nisu utemeljeni u Ustavu, a koje on konstantno promoviše.

I potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić ocenio je poruke Ugljanina kao štetne i neprimerene:

- Umesto da kada pobedite kažete da ćete raditi u skladu sa onim što zakon predviđa i da ćete se baviti poslovima koji su iz delokruga nadležnosti nacionalnih saveta, vi šaljete potpuno neprihvatljive i neprimerene političke poruke - rekao je Ljajić.

Za predsednika JS Dragana Markovića Palmu "militantne izjave" Ugljanina su marketing, kako bi se dokopao fotelje u Vladi. Ipak, poručuje mu: "Suljo, džaba si krečio":

- U Raškoj oblasti se između tri lidera vodi borba za vlast, odnosno ko će biti u Vladi. Siguran sam da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je veliki prijatelj Srbije, više veruje Aleksandru Vučiću nego svim ostalima koji sebe nazivaju vođama Bošnjaka.


Naša saznanja o vezama Ugljanina sa nekim od albanskih separatističkih jastrebova, u utorak je indirektno potvrdio i predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić. On je upozorio da Ugljanin ne deluje sam, već da ima mentore koji mu govore sledeće korake:

- Ugljanin ima plan koji je objašnjavan time da je nezadovoljan što nije ministar u Vladi Srbije, te da zbog toga "malo zvecka". Mislim da nije tako i da treba ozbiljnije posmatrati šta se dešava, jer on tu nije sam već ima svoje mentore koji mu vrlo jasno govore kada u koju brzinu da ubaci i šta je sledeće - rekao je Zukorlić za TV Prva.

Ambasada Albanije

BLISKI IM TERORISTI

U PRILOG informacijama da Ugljanin i lideri Albanaca održavaju bliske kontakte i koordinišu akcije, ide i izjava predsednika opštine Preševo Ragmija Mustafe, koji je u utorak rekao da su se stanovnici "Preševske doline oduvek osećali kao građani Kosova".

Inače, neki od najbližih saradnika Ugljanina se javno zalažu za rehabilitaciju Aćif-efendije, saradnika okupatora u Drugom svetskom ratu, idu na grob teroristi zločinačke OVK Ademu Jašariju, veličaju baliste...

Proslava Dana zastave u Bujanovcu

NADLEŽNE ZDRAVSTVENE INSTITUCIJE

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić rekla je u utorak da se ne plaši izjava Sulejmana Ugljanina kao i da je Srbija od njega "navikla na raznorazne izjave":

- Mislim da su za Ugljanina nadležne institucije, kako pravne tako i zdravstvene. Ja time neću da se bavim. Srbija ima najviše registrovanih nacionalnih manjina u celoj Evropi i ja sam na to ponosna. I ja ću se u Savetu s predstavnicima nacionalnih manjina boriti za to da oni imaju, kao što su do sad imali, jednako učešće u političkom, ekonomskom, društvenom i kulturnom životu.