UMESTO da, kako je dogovoreno, Priština i Beograd u Briselu počnu raspravu o Nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, šef prištinske delegacije u tehničkom dijalogu, Avni Arifi, juče je, putem medija, poručio da su zahtevi Upravljačkog tima za izradu Statuta - "ludi".

Po njemu, neprihvatljivi su zahtevi da u taj dokument budu uključena ovlašćenja ZSO u oblasti imovine, privatizacije i privrede, kao i zahtev da obrazovanje bude deo obrazovnog sistema Srbije. Uz to, poručio je da se ZSO neće formirati dok se ne završi dijalog o normalizaciji odnosa, niti pre epiloga ideje "predsednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granica".


PROČITAJTE JOŠ:
Vučić i Skot razgovarali o dijalogu i idejama za postizanje rešenja

Ova izjava, za direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, samo je potvrda da Priština nema, niti je ikada imala nameru da formira ZSO, iako su pre samo četiri meseca tvrdili da će, ovoga puta, sigurno ispuniti svoje obaveze.

EK: MI SAMO POSREDUJEMO NA dvema stranama je da postave agendu, a naša uloga je da posredujemo u dijalogu - odgovorio je juče portparol Evropske komisije Karlos Martin, na pitanje da li promena granica može biti tema runde dijaloga Beograda i Prištine u septembru. - Trajno rešenje znači moguće, održivo i realistično, u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Martin.

- Arifi jeste nedavno uključen u taj proces, ali je do sada imao više nego dovoljno vremena da prouči ranije postignute dogovore, jer nema tako mnogo stranica materijala. Ukoliko je pročitao, a nije razumeo Prvi briselski sporazum i ostale dogovore usaglašene u Briselu, ovim putem mu nudim pravnu pomoć kako bi mu ti materijali bili pojašnjeni - naveo je Đurić.

Prema navodima medija u Prištini, Vladi Kosova predati su zapisnici Upravljačkog tima (koji čine četvoro predstavnika Srba) u kojima stoje zahtevi koji je Arifi nazvao "ludim", ali i zahtev za promenu Ustava Kosova kako bi se obezbedilo da ZSO ima izvršna ovlašćenja. Navodi se i da se u svim zapisnicima Kosovo naziva KiM, što je u skladu sa Ustavom Srbije, a suprotno Ustavu Kosova.

Beograd i Priština su u Briselu ranije dogovorili da ZSO ima puni nadzor radi razvoja lokalne privrede, u oblasti obrazovanja, primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, koordinisanja urbanog i ruralnog planiranja, usvajanja mera radi poboljšanja lokalnih uslova života povratnika na Kosovu...


PROČITAJTE JOŠ:
Tači: Protivnici korekcije granica su političke kamikaze, nije lako suočiti se sa Vučićem


PROBIJENI ROKOVI

* april 2013. - potpisan Prvi briselski sporazum koji predviđa formiranje ZSO

* avgust 2015. - do 25. decembra 2015. da se završi Statut ZSO

* april 2018. - dat rok da se za četiri meseca izradi Nacrt statuta