PREMIJERKA Ana Brnabić učestvuje na skupu Bilderberške grupe koji počinje danas u Torinu u Italiji. Okupljanje takozvane svetske vlade u senci trajaće do nedelje, a učestvovaće 130 političara i biznismena s cele planete.

Među učesnicima je i jedan od nekada najuticajnijih svetskih diplomata Henri Kisindžer, kao i prvi čovek NATO Jens Stoltenberg, Dejvid Petreus, bivši šef CIA i jedan od ključnih ljudi KKR grupe, premijer Belgije Šarl Mišel, predsednici vlada Holandije - Mark Rute, i Estonije - Juri Ratas, direktorka Uneska Ordi Azulaj, predstavnici "Gugla", "Rajanera", "Fijata", najboljih svetskih univerziteta i naznačajnijih medijskih kuća.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Upozoren sam, ako krenemo vojskom na KiM, imaćemo rat sa NATO

Brnabićeva je u Torino pozvana još početkom godine, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, posle svog izlaganja o strateškim pravcima Srbije i budućnosti regiona na sastanku grupe "Novi lideri za Evropu". Poziv joj je uručio Henri de Kastris, predsedavajući Upravnog odbora Bilderberg grupe.

Bilderberg grupa tradicionalno okuplja političke lidere, finansijske i medijske stručnjake i biznismene koji iza zatvorenih vrata vode diskusije o globalnim temama. Ime je dobila po hotelu u Holandiji u kojem je 1954. godine održan prvi skup.

O značaju ovih skupova dovoljno govori to što su svojevremeno na njima učestvovali Bil Klinton, Margaret Tačer, Toni Bler, Emanuel Makron... Činjenica da zasedaju iza zatvorenih vrata, da ne daju izjave za medije i ne otkrivaju zaključke sa sastanaka učinila je Bilderberšku grupu jednom od omiljenih tema teoretičara zavere.

Međutim, bez obzira na mistifikacije, niko ne može da ospori uticaj ovih okupljanja, na kojima su se rađale neke od najznačajnijih političkih ideja. Tako je, na primer, prema svedočenju nekadašnjeg ambasadora Amerike u Zapadnoj Nemačkoj Džordža Mentija, upravo na sastanku Bilderberške grupe osmišljen Rimski ugovor kojim je 1957. osnovana Evropska ekonomska zajednica, koja će prerasti u Evropsku uniju.


PROČITAJTE JOŠ:
Vučić sa Ivanićem: Srbija će uvek poštovati Dejtonski sporazum

O RUSIJI, AMERICI, POPULIZMU...

TEME o kojima će se diskutovati u Torinu obuhvataju populizam u Evropi, uloge Rusije i Amerike, Iran i Saudijsku Arabiju, svet "postistine", ali i budućnost rada, kvantno računarstvo, slobodnu trgovinu...