PRIŠTINA - Poslanici Srpske liste sprečili su na današnjoj sednici Skupštine tzv. Kosova da se iz imena Srpske pravoslavne crkve izbaci reč - Srpska.

Glasovima Srpske liste skupština je usvojila u načelu zakon o verskim zajednicama na Kosovu i Metohiji. Kako je za naš list izjavio Igor Simić, portparol Srpske liste, poslanici ove liste kategorički su odbili pomenuti predlog.

Pročitajte još - Železnjak Srpskoj listi: Ne glasajte za demarkaciju!

- Na ovom zakonu blisko smo sarađivali sa predstavnicima SPC i predlozi Srpske liste i SPC su sastavni deo ovog zakona. Zapravo, ovim zakonom uspeli smo da konačno definišemo da je Srpska pravoslavna crkva na KiM vlasnik imovine kojom raspolaže i sva njena imovina je neprikosnovena, što moraju poštovati sve institucije. Time niko neće imati pravo da koristi sličan naziv, grb ili pečat niti da polaže pravo na imovinu SPC, manastire verske i svetovne objekte - ističe Simić za "Novosti", dodajući da je pomenutim zakonom takođe garantovano neometano ispovedanje vere, pristup vernika manastirima kao i sprovođenje ekonomskih aktivnosti uz povlastice kada su u pitanju plaćanje carina, poreza i ostalih dažbina.

Ovaj zakon je, po mišljenju predstavnika Srpske liste, od ogromnog značaja kako za SPC tako i za srpski narod na KiM.