Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je navode da je unutrašnji dijalog priprema da Kosovo dobije stolicu u UN ili za priznavanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.


"Ako neko misli da je to priprema za stolicu UN ili za priznavanje Kosova, taj nema nikakvog saznanja o namerama, niti ima politickog iskustva ili je zlonameran”, rekao je Dačić gostujući na RTV.

Reč je o tome, kaže Dačić, da mi definišemo šta bi bio naš predlog za trajno rešenje.

Dačić je na pitanje da li je za njega tema "stolica" za Kosovo u UN, rekao: "Kakva stolica, može hoklica. To ne dolazi u obzir".

Na pitanje da li je moguće da Kosovo dobije mesto u UN, a da Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, Dačić je odgovorio da je to nemoguće bez saglasnosti Srbije.

Šef srpske diplomatije je naveo da Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Unesko, te da se svaki dan radi na tome da tako i ostane.

Još jednom je ponovio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali nije odbacio da takvi pritisci postoje.

Postoje dva stava koji su daleko, jedan je, kaže, ono što piše u Ustavu, a drugi je priznavanje Kosova i navodi da i u Prištini postoje dva suprotna stava, a između je, naglašava, život i stanje na terenu.


DAČIĆ AMBASADORU: SRBIJA ČVRSTO UZ ŠPANIJU

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u razgovoru sa ambasadorom Kraljevine Španije Migelom Fuertesom ponovio da Srbija Španiji pruža bezrezervnu podršku kada je reč o odbrani i zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Fuertes je zahvalio ministru Dačiću što je, u duhu prijateljskih odnosa dve zemlje, još jednom potvrdio nedvosmislenu podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Španije, što je stav koji veoma cene, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Srbija neće prihvatiti bilo kakve jednostrane akte Katalonije. Jedini ispravni put jeste u dijalogu", istakao je Dačić, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je ambasadoru, koga je pozvao na razgovor, preneo da Srbija stoji čvrsto uz Španiju i pruža joj bezrezervnu podršku kada je reč o odbrani i zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i poštovanja demokratski donetog Ustava Španije.

Dačić je takođe zahvalio Španiji što je nebrojeno puta dokazala da je pravi i iskreni prijatelj i da nepokolebljivo stoji uz nas u pitanjima koja su od strateškog značaja za Srbiju.

Ambasador je zahvalio na stavu Srbije i posebno porukama podrške koje su uputili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, navodi se saopštenju.


DAČIĆ: SRBIJA NEĆE PRIHVATITI JEDNOSTRANE AKTE KATALONIJE


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija podržava teritorijalni integritet Španije i da neće prihvatiti nikakve jednostrane akte Katalonije.

"Ne želimo da se na primeru Katalonije primeni ono što je na Kosovu", rekao je Dačić gostujući na Radio televiziji Vojvodine, a posle razgovora sa ambasadorom Španije u Srbiji.

Španija je, kaže Dačić, najveći prijatelj Srbije u EU i veoma često oštrije od nas nastupa kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta Srbije, jer, kako ističe, ulazi u detalje.


PROČITAJTE JOŠ: Katalonija se priprema da proglasi nezavisnost!

Komentarišući izjavu EK da je u slučaju Kosova napravljen presedan i da je to poseban slučaj, šef srpske diplomatije navodi da to ne može tako, te da će takvih slučajeva biti još u Evropi.

"Ali ne želimo da se na Španiji primeni ono što se primenilo na Srbiji. To je osnovna poruka”, podvukao je Dačić.