U VELIKOJ akciji MUP Srbije organizovanoj u celoj zemlji, do sada je uhapšeno više od 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela. Policija je krenula u pravi rat sa pripadnicima raznih klanova i opasnim kriminalcima, a akcija još traje.

PROČITAJTE JOŠ - POSLE VELIKE AKCIJE POLICIJE: Ovo su lideri podzemlja koji su uhapšeni

Ministar policije Nebojša Stefanović je u petak na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je reč o preventivnoj akciji i da je poseban naglasak stavljen na suzbijanje najtežih oblika kriminala, odnosno na osobe koje se sumnjiče za ubistva, pokušaje ubistva i trgovinu narkoticima.

PROČITAJTE JOŠ - VELIKA AKCIJA MUP: Uhapšene desetine pripadnika podzemlja!

- Nije lako naći dokaze, ali država će se potruditi da prikupi materijalne dokaze kako bi ovi slučajevi dobili i svoj sudski epilog. Pretresi i dalje traju - poručio je Stefanović.

PLASTIČNI KLONOVI ČAURA NISU DOVOLjAN DOKAZ Ministar unutrašnjih poslova je rekao da čaure koje je Beograd, posle ubistva Olivera Ivanovića, dobio iz Prištine nisu originalne već plastični klonovi i da su, prema mišljenju eksperata, nedovoljno dobri dokazi da bi se utvrdilo iz kojeg je oružja pucano. - Ne želeći da ulazim u detalje.... mi nismo dobili orginalne čaure, već plastične klonove. Da li su to verodostojni klonovi, da li je to dovoljno, pouzdano, ko to zna? Mi smo insistrali da dobijemo ono što je bilo na licu mesta, da bismo otklonili sumnju u to iz kojeg je oružja pucano - rekao je Stefanović.

On je napomenuo da država neće stati na tome kada je reč o onima koji se bave najtežim krivičnim delima, posebno trgovinom narkoticima kojom finansiraju dalje učešće u organizovanom kriminalu. Takođe, poseban udarac će biti zadat i svima koji se bave nasiljem, koji se sumnjiče za ubistva, pokušaje ubistava i nanošenje teških telesnih povreda.

- Stalna akcija će biti da se ne bi dozvolilo da ti ljudi budu mirni i da se na bilo koji način osećaju bezbednim - poručio je ministar policije.

Iza rešetaka su se našli Nebojša Stojković Stojke, nekadašnji vođa "rakovičkog klana", Miljan Vuković kum Željka Ražnatovića Arkana, Veselin Vesko Vukotić, Vladimir Jovanović Japanac, Vladimir Karan, Ljubiša Lindo zvani Čombe, Zvonko Mateović, nekadašnji Arkanov telohranitelj, Zoran Hadži Jovanović, zvani Tebra, Zoran Tešić, Petar Guzijan...

U subotu će se znati nešto više o tačnim razlozima zbog kojih su privedeni i zašto im je određeno zadržavanje do 48 sati. Svi oni su, prema nezvaničnim saznanjima i operativnim indicijama, bili povezivani sa jednim od dva zaraćena crnogorska klana.

- Srbija neće biti mesto za klanove ni iz Crne Gore ni iz Bosne i zbog toga je važna saradnja sa drugim policijama u regionu - poručio je ministar.

RUNjI OPET LISICE MILOŠ Nilović sa Voždovca, zvani Runjo, ponovo je uhapšen. Zbog njegovog privođenja je za 1. mart odloženo suđenje u Višem sudu u Beogradu. Optužen je za nedozvoljeno držanje oružja. Runji su lisice stavljene 2017. u restoranu "Durmitor" i tada su objavljeni operativni policijski podaci da je reč o čoveku bliskom "škaljarskom klanu" i njihovom saradniku u Beogradu. Nilović je uhapšen u proteklu sredu, ali nije objavljeno zbog čega.


Nebojša Stefanović je odbacio kao besmislene tvrdnje da su na udaru pripadnici "škaljarskog", ali ne i "kavačkog klana". On je rekao da su mnogi članovi obe ekipe iza rešetaka, u Crnoj Gori, u Srbiji ili u Evropi.

- Više se hapse pripadnici "škaljarskog klana" jer je njegovih pripadnika i više, a i njihovo delovanje je na teritoriji naše zemlje intenzivnije - rekao je ministar srpske policije.

- Ne interesuje nas ko pripada kom klanu. Pohapsićemo sve kriminalce.

On je istakao da država jednako goni sve, iz "škaljarskog" i "kavačkog", ali i iz drugih klanova. Poručio je da želi ozbiljniju i oštriju borbu protiv kriminala i da policija postigne najbolje rezultate u Evropi, ali je i dodao da je za to potrebna i podrška društva i medija.


MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ: KAZNENU POLITIKU TREBA POOŠTRITI

MINISTARKA pravde Nela Kuburović najavila je da će na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti reformske korake kako bi bila pooštrena blaga kaznena politika u Srbiji.

- Analiza je pokazala da, iako smo pokušali da Krivičnim zakonikom propišemo visoke kazne za određena krivična dela, sudovi su u velikom broju i u većini slučajeva davali uslovne osude za nasilničko ponašanje ili za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge. Gotovo 60 odsto osuđenih lica dobilo je uslovne osude - rekla je Kuburovićeva.

Ona je ocenila da to pokazuje potrebe da se menja Krivični zakonik i preispitaju krivična dela i propisane kazne.

- Imamo veliki broj krivičnih prijava koje ne prati veliki broj optužnica. A veliki broj optužnica se ne završi osuđujućim presudama. Reforme treba da dovedu do optužnica koje će se završiti osuđujućim presudama- navela je ministarka.

EVO KO JE MEĐU UHAPŠENIMA:

Nebojša Stojković Stojke: Preživeo atentat u Španiji

Javnosti je najpoznatiji kao vođa ozloglašene "rakovičke grupe" poznate po brutalnosti u razračunavanju sa protivnicima. O surovosti ove ekipe svedoči i likvidacija Veselina Veska Božovića, za koju je optužena grupa. Stojković je dovođen u vezu sa nezakonitom trgovinom narkoticima, a operativna saznanja ukazuju da je poslednjih godina bio u veoma bliskoj vezi sa ljudima iz okruženja Luke Bojovića. Pokušali su da ga ubiju 2017. u Španiji, kada mu je nepoznati napadač pucao u glavu. Preživeo je, vratio se u Beograd i nastavio sa poslovima.

Cunerov sin nikada osuđivan

Petar Guzijan je sin Jovana Guzijana Cunera, koga su ubili pripadnici "zemunskog klana". Guzijan mlađi je ranije hapšen kao pripadnik kriminalne grupe kojoj je pripisivana trgovina drogom, razbojništva, reketiranje, ilegalno držanje oružja, ali nije nikada osuđivan.

Vladimir Jovanović Japanac "padao" zbog iznuda, pretnji i otmica

Hapšen je dosad nekoliko puta zbog iznuda, pretnji, otmica i izazivanje opšte opasnosti. Na suđenjima je izjavljivao da je po zanimanju pisac i da piše knjige. Bela knjiga MUP Srbije (iz 2001) navodi ga kao člana "zemunskog klana". U postupku za atentat na Vuka Draškovića u Budvi juna 2000. utvrđeno je da su trojica atentatora iz JSO koji su bili sa Dušanom Spasojevićem koristili njegov stan u Budvi. Njegov brat po majci Blažo Đurović ubijen je u mafijaškoj sačekuši marta ove godine na Dušanovcu. Za taj zločin optuženi su Nemanja Ivanov i Darko Vesković Prika.

Fabrika narkotika Milana Zarubice

Ljubiša Lindo Čombe: Narko-veze sa Turskom i Bugarskom

Prema operativnim policijskim podacima jedan je od glavnih dilera teških droga u Beogradu. U knjizi "Kriminalne grupe i pojedinci koji se bave organizovanim kriminalom" navodi se da drogu nabavlja u Turskoj i Bugarskoj, odakle organizuje transport do Beograda. Dovodio se u vezu sa grupom Milana Zarubice i ilegalnom proizvodnjom velikih količina sintetičkih droga.

Zoran Hadži Jovanović: Krijumčario 203 kg kokaina

Zoran Hadži Jovanović, zvani Tebra, osuđivani je narko-diler i jedan je od bezbednosno interesantnih osoba koje su na radaru MUP. Dobro je poznat srpskim, ali i evropskim policijama i sudovima. Osuđen je u Belgiji 2008. na pet godina zatvora prilikom pokušaja krijumčarenja 203 kilograma kokaina preko luke u Antverpenu. U Srbiji mu je u toku suđenje zbog organizovanja međunarodne kriminalne grupe, koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zapadnu Evropu - Holandiju, Belgiju, Nemačku i Španiju. Jovanović je uhapšen u maju 2013. u međunarodnoj akciji "Arka", kojom je koordinirao Evropol i u kojoj su članovi njegove grupe uhapšeni u sinhronizovanim akcijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Holandiji.

Veselin Vukotić kriv za ubistvo pomorca kod Kotora

VESELIN Vukotić zvani Vesko dovođen je u vezu sa četiri ubistva, a dvaput je osuđivan u odsustvu. Optuživan je za ubistvo Envera Hadrija, kosovskog aktiviste, koji je ubijen na semaforu u Briselu 1990. U odsustvu je osuđen u Crnoj Gori na 20 godina zatvora zbog ubistva pomorca Duška Boškovića u kafiću "Fleš" u Prčnju kod Kotora.

Optuženi za ubistvo Arkana u hotelu

UBISTVO U "INTEKONTINENTALU": HICI U UBICU RAŽNATOVIĆA

ZVONKO Mateović je čovek koji je braneći smrtno ranjenog Željka Ražnatovića pucao i teško ranio Arkanovog ubicu - Dobrosava Gavrića. Početkom 2004. godine u Sremskoj ulici, u centru Beograda u kafiću "Vizard", ubijen je Zvonkov rođeni brat Dalibor. Ubica mu je prišao i iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu. Samo nekoliko minuta pre toga Dalibor je sedeo sa bratom. Operativni podaci su govorili da je ubica greškom zamenio metu. Hapšen je nekoliko puta zbog raznih krivičnih dela.

NAPAD NA SANDULOVIĆA: OSLOBOĐEN OPTUŽBI

ZORANU Tešiću se sudilo sa još nekolicinom optuženih, zbog pokušaja ubistva Nikole Sandulovića. On je pre nekoliko dana odlukom Apelacionog suda, pravosnažno oslobođen te optužbe.

VEZE SA PRODAJOM NARKOTIKA: TEŠKO POVREĐEN U EKSPLOZIJI BOMBE

VLADIMIR Karan se, takođe, dovodio u vezu sa preprodajom narkotika. Preživeo je mafijašku sačekušu ali je teško povređen u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog džipa BMV X5 na Banovom brdu 2015. godine. Poznat je po neovlašćenoj trgovini narkoticima, ali i po drugim teškim krivičnim delima.