VIŠE javno tužilaštvo u Kragujevcu podnelo je Višem sudu optužne predloge protiv šest osoba zbog tragedije u Tehničko-remontnom zavodu "Medna". U požaru i eksploziji u ovoj firmi, 28. februara prošle godine, poginula su četvorica zaposlenih, a osam radnika i četvorica pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade zadobili su teške povrede.

Kako je navedeno u saopštenju VJT, okrivljeni su D. K. (55) iz Kragujevca i D. Ž. (48) iz Čačka, zbog postojanja opravdane sumnje da su kao vojna lica na rukovodećim mestima u TRZ, počinili krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice. Zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, optužni predlog podnet je i protiv četiri službena lica - I. N. (37), S. P. (45), Z. A. (40) i S. K.(49), svi iz Kragujevca.


PROČITAJTE JOŠ:
Magla je uzrok, a traže odgovorne

Da podsetimo, tog 28. februara najpre je došlo do požara u radionici broj 28, gde su bila ubojna sredstva u većoj količini od dozvoljene. Požar se potom proširio na još dva objekta sa ubojnim sredstvima. U stravičnoj eksploziji koja je odjeknula oko 15 časova i 19 minuta došlo je do tragičnih posledica, gubitka četiri života i nekoliko desetina teže i lakše povređenih. Poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić, i civilna lica zaposlena u tom zavodu - Dejan Kovačević i Željko Nikolić.

Ekipe Hitne pomoći prevozile su povređene u Klinički centar u Kragujevcu, a spasilačke ekipe tragale su za nestalima. Tokom noći spasioci su uspeli tada da iz pakla Tehničko-remontnog zavoda evakuišu više od 70 zaposlenih iz druge smene u ovoj firmi, koji su uspeli da se domognu bezbednog objekta.

- Okrivljenima se stavlja na teret da je svako u okviru svojih nadležnosti učinio propust u smislu nepreduzimanja pružanja uputstava i propisanih potrebnih mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini - navodi se u saopštenju tužilaštva.


PROČITAJTE JOŠ:
UHAPŠEN NARKODILER: Pronađena sušara za marihuanu kod Iriga

VELIKA ŠTETA

PREMA rezultatima istrage, ukupna materijalna šteta je 124,6 miliona dinara. Od te sume, šteta u TRZ je 123,4 miliona dok je vrednost oštećene opreme i sredstava Vatrogasno-spasilačke brigade 1.560.000 dinara.