PRVOSTEPENA presuda osmorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije optuženih za napad na Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojicu pripadnika "Kobri" 28. septembra 2014. godine, tokom održavanja "Parade ponosa", biće izrečena 8. decembra pred Višim sudom, pošto je u sredu okončano iznošenje završnih reči.

Tužilaštvo za Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dragana Savića, Dalibora Đorđevića, Zlatka Gigića, Bobana Lekića i Mitra Milosavljevića, kojima se na teret stavlja napad na vojno lice, zlostavljanje i mučenje, traži zatvorsku kaznu od po dve godine. Za njihovog komandanta Radeta Matića, optuženog za zloupotrebu službenog položaja, zahtevana je kazna od godinu dana robije. Odbrana očekuje od suda da izrekne oslobađajuću presudu.

Advokat Aleksandar Ćurčić, branilac šestorice optuženih, naveo je da je "ceo postupak bizaran" jer su akteri značajne ličnosti i da u sudskoj praksi nikada nije viđeno da neko odgovara zato što je legitimno vršio zadatak. Sudu je zamerio što je veliki broj predloga odbrane odbijen, kao i to što nakon događaja nije vođen uviđaj. Osvrnuvši se na teoriju zamenika tužioca da je motiv napada revolt žandarma zbog hapšenja njihovog kolege zbog prebijanja Ranka Panića, dve nedelje ranije, Ćurčić je kazao:

- Spominje se neka osveta, a sve kako bi se kriminalizovali moji klijenti. To je neprihvatljivo.


PROČITAJTE I:Vučića su udarali po leđima


Advokati su naveli da su njihovi branjenici bez mrlja u karijerama. Naveli su da su žandarmi više puta nagrađivani i da nikada nisu snosili disciplinsku odgovornost zbog ovog događaja.

Optuženi Rade Matić, kome se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja je pridružujući se završnoj reči svog branioca naveo da on nema nikakav motiv da se sveti.

- Zašto bih se ja svetio zbog nekoga koga nisam ni poznavao - rekao je Matić. - Ja sam čovek koji voli svoj posao i koji od njega živi.

I ostali optuženi su još jednom ponovili da nisu krivi i da su kritičnog dana sve radili u skladu sa zakonom.


SASLUŠANO 27 SVEDOKA

TUŽILAC je u utorak tokom izlaganja koje je trajalo više od dva sata naveo da su tokom postupka dokazani svi navodi optužnice, kao i da sud treba nepristrasno da oceni sve dokaze, među kojima su i iskazi svedoka. Podsetio je da je saslušano 27 svedoka, od čega su četvorica oštećenih, 14 kolege optuženih, a ostali očevici. Tužilac je istakao da je uočljivo da su svedočenja pripadnika Žandarmerije išla u pravcu umanjenja krivice optuženih.