GRUPA "Amerika" najrasprostranjenije poslove imala je na narko-tržištu Švedske, Holandije, Italije i Mađarske, dok u poslednje vreme pokušava da se probije i do italijanskih i engleskih narkomana. Glavni dobavljač heroina je Albanac Agron Ismaili, zvani Prijatelj, dok se kokain transportuje preko južnoameričkih veza.
     Glavni diler "amerikanaca" na skandinavskom području, prema saznanjima švedske policije, je izvesni Zoran Stojanović, poznatiji pod nadimcima Lepi ili Šveđanin. Švedska policija tvrdi da je ovaj Nišlija veoma vispren, iskusan i oprezan krijumčar. Povezan je sa turskom i kolumbijskom mafijom. Za njega se tvrdi i da odlično govori švedski, engleski i nemački jezik.
     UIGRANA EKIPA
     Šveđani za Stojanovića navode i da u Švedskoj, ali i Norveškoj i Holandiji, ima razgranatu i uigranu ekipu. Prilikom ugovaranja poslova i ulične prodaje veoma su oprezni. Koriste mobilne telefone i često menjaju kartice.
     U Nišlijinoj ekipi, čija je baza u Malmeu, uglavnom su rođaci i bliski prijatelji. U grupi su "Sestrić", "Ujak", "Železni", "Ringo"... Krenuli su i u "osvajanje" drugih delova Evrope.
     U okviru saradnika "Amerike" je navodno i izvesni Drago Striković. Policija u Švedskoj nema podrobnijih ličnih podataka o ovom čoveku. O njemu samo znaju da je "veliki igrač" u narko-poslovima. Šveđani poseduju podatke i da ima uhodan krijumčarski put iz Brazila. Iz Južne Amerike, kokain stiže u Holandiju. Tu se preuzima i dalje prosleđuje sitnim dilerima po Skandinaviji.
     Albanac Ismaili uprkos tesnoj saradnji imao je i problema sa grupom "Amerika". Prema saznanjima evropskih policija, "amerikanci" su od njega kupili 10 kilograma heroina. Kasnije se ispostavilo da droga nije kvalitetna kao što je "Prijatelj" govorio, pa je došlo do sukoba, ali je "nesporazum" brzo izglađen.
     Norveška policija uspela je 2003. godine da preseče jedan krijumčarski srpsko-crnogorsko-albanski narkokanal. U ovoj policijskoj akciji uhapšen je i jedan diler iz Srbije, zbog čega se švedski ogranak jedno vreme povukao iz posla. Posle manjeg zatišja, vratili su se starom "poslu".
     U intezivnoj akciji više evropskih zemalja došlo se do saznanja (ali ne i materijalnih dokaza) da "Amerika" uz pomoć "Prijatelja" želi da preuzme i tržište u Engleskoj. U prvom talasu bilo je predviđeno da isporuče oko 50 kilograma heroina.
     Prema planu, do koga su policajci došli prisluškivanjem i praćenjem, narkotici su trebali da stignu u Holandiju gde bi ih sačekao Zoran Stojanović i još jedan holandski državljanin. Odatle, heroin bi dalje bio prebačen za Veliku Britaniju.
     ENGLESKA VEZA
     U Engleskoj drogu bi sačekao "Gaša" i "Vini". O "Gaši" se zna vrlo malo, osim da je iz Budve. Za "Vinija" ne postoje podrobniji podaci, ali se veruje da je u Velikoj Britaniji robijao između pet i 10 godina i da je veoma dobar sa kriminogenim strukturama u Engleskoj.
     Za ovu nabavku 50 kilograma heroina "Prijatelj" je otišao u Albaniju. Albanac se dvoumio, a operativni podaci kazuju da se ne bi ni uključio u posao da ga "amerikanci" nisu ubedili da je krijumčarenje pouzdano i sigurno i da su odmah spremni da plate punu cenu za 50 kilograma najčistije droge.
     Posle ovog posla, "Amerika" je planirala, naravno uz pomoć "Prijatelja", da se aktivira i na narko-tržištu Italije. I u ovom poslu, krijumčarski lanac vodio bi preko Holandije i Stojanovića.
      U Švajcarskoj trenutno robija lider "Amerike" Mileta Miljanić, zvani Majk, a u njegova desna ruka Zoran Jakšić je u Nemačkoj kaznioni. Po nemačkoj poternici, raspisanoj preko Interpola, u Beogradu je pre nekoliko nedelja uhapšen i Krsto Stanišić.
     
     ŠIFRE
     NARKO dileri imaju i poseban šifrovani rečnik kada razgovaraju mobilnim telefonima. Za drogu upotrebljavaju reči "slika", "žuti" ili "ovo i ono". Kada treba da se dogovore oko količine narkotika onda koriste "godina", "brzina"...

     DUG
     ZORAN Stojanović Lepi ili Šveđanin direktno je poslovao i sa Agronom Ismailijem Prijateljem iz Uroševca. Ali, Albanac je prestao da mu isporučuje drogu jer mu je Nišlija ostao dužan 180.000 evra. Saradnja je bila u prekidu do isplate dugovanja.