U VEĆINI gradova Srbije počelo je daljinsko grejanje. U Novom Sadu, Čačku i Loznici ono je pušteno još pre nekoliko dana. A u srpskoj prestonici i Kragujevcu u ponedeljak. Nadležni u toplanama širom zemlje tvrde da imaju dovoljno energenata i da se cene neće menjati, osim u Nišu. Tamošnje gradske vlasti treba da uskoro odluče hoće li poskupeti centralno grejanje.

BEOGRAD

BEOGRADSKE elektrane (BE) su u ponedeljak počele isporuku toplotne energije korisnicima zbog niskih temperatura, koje se očekuju i u utorak. U saopštenju BE se kaže da se sistem uhodava i da se kapaciteti veoma pažljivo opterećuju, a apelovano je na potrošače da do zvaničnog početka grejne sezone 15. oktobra prijavljuju hladne radijatore samo kada su hladni celi objekti i da to čine upravnici zgrada, kako ne bi došlo do zagušenja telefonskih linija.


PROČITAJTE JOŠ: Nema uglja iz Vreoca i Banovića, a hladni dani su na pragu

NOVI SAD

GREJNA sezona u Novom Sadu, koja je počela 1. oktobra u skladu sa odgovarajućom gradskom odlukom, protiče nesmetano i bez većih problema.

- Svih šest toplotnih izvora Novosadske toplane nesmetano isporučuje toplotnu energiju radi održavanja optimalnih temperatura u objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja. Sistem je stabilan, pouzdan i potpuno spreman za zimske uslove i niske temperature - navode, za "Novosti", u tom javno-komunalnom preduzeću.

KRAGUJEVAC

U OKO 22.000 stanova, kao i u većini privrednih objekata u Kragujevcu koji su priključeni na daljinski sistem grejanja, radijatori su u ponedeljak bili topli. U preduzeću "Energetika" kažu da je sve spremno za grejnu sezonu, da su obezbedili dovoljno energenata, odnosno sa dobavljačima ugovorili redovnu isporuku uglja, mazuta i gasa.

Prema rečima Milana Ćirovića, direktora "Energetike", na zalihama trenutno imaju 27.000 tona uglja, 1.500 tona mazuta... Samo te količine dovoljne su za oko dva i po meseca..

DUGOVANjA I
NA RATE
LOZNIČANI za grejanje stanova duguju oko 160 miliona dinara. Ta dugovanja su ranije bila znatno veća, što je, s razlogom, opteretilo poslovanje "Toplane", ali su u međuvremenu uspeli da obezbede bolju naplatu. U Čačku se starim neplatišama izašlo u susret tako da dugove plate na rate.

PROČITAJTE JOŠ: GREJNA SEZONA JE BLIZU: Evo kako se kreću cene ogrevnog drveta

ČAČAK

TOPLI radijatori su prethodnih dana, iako grejna sezona još zvanično nije počela, silno obradovali Čačane, pošto je u stanovima bilo veoma hladno. Tako će, kažu u JP za grejanje "Čačak", biti i u narednom periodu, kada temperature budu ispod 12 stepeni.

Prema rečima Danka Ćalovića, direktora preduzeća, obezbeđeno je dovoljno energenata.

LOZNICA

GREJANjE iz Gradske toplane u Loznici počelo je u nedelju, zbog niskih jutarnjih i večernjih temperatura, rekao je nam je Miodrag Dišić, direktor tog preduzeća. Tako će biti, kako kaže naš sagovornik, sve dok, eventualno, ne porastu temperature, a sve je spremno i za početak zvanične sezone od 15. oktobra.

- Ovo je sedma grejna sezona u kojoj naše sugrađane grejemo po nepromenjenoj ceni - 5,73 dinara po kubnom metru pare, ili, po starom, mada se tako ne računa kod nas već pet godina, oko 100 dinara po kvadratnom metru - ističe Dišić.

UŽICE

JKP "Gradska toplana" u Užicu spremno će dočekati predstojeću grejnu sezonu. Toplovodi su u prethodnom periodu punjeni radi provere ispravnosti, a sve kotlarnice su servisirane, međutim, još nije počela isporuka toplote.

KRUŠEVAC

NAKON čestih kvarova prethodnih sezona i kolapsa u grejanju prošle zime, usled čega blizu 8.000 korisnika koji toplotnu energiju dobijaju neposredno sa centralnog izvora često nije imalo grejanje tokom najhladnijih dana, u Gradskoj toplani u Kruševcu obećavaju stabilno snabdevanje toplotnom energijom. Prvi put, ukoliko sve bude kako treba, sezona u Kruševcu startovaće od 15. oktobra, sa dva gasna kotla, koji su sređivani tokom celog leta.

Vlada Srbije uložila je više od 350 miliona dinara u rekonstruktivne radove u kruševačkoj toplani. Cene grejanje u Kruševcu su skoro najniže u Srbiji i poslednji put su korigovane 2017. godine.

NIŠ

TOPLE probe u Nišu su počele minulog vikenda, a ukoliko bude bilo potrebe, preći će se u potpunosti na režim grejanja, kažu u niškoj "Toplani". Međutim, hoće li nova grejna sezona doneti i nove cene, zasad se ne zna, ali će, prema rečima direktora "Toplane" Predraga Milačića, uskoro njihov predlog o ceni kilovata energije proslediti Gradskom veću, koje će odlučiti jesu li one prihvatljive. Prošle godine je grejna sezona startovala sa cenama od 5,40 dinara po kilovat-satu isporučene energije i 21,18 dinara po kvadratnom metru.


PROČITAJTE JOŠ: Besparica jača od jeftinoće

POŽAREVAC

JAVNO preduzeće "Toplifikacija" u Požarevcu 8. oktobra počinje sa toplim probama toplovoda, a grejna sezona startovaće 15. oktobra. U tom sedmodnevnom periodu otklanjaće se uočeni problemi, izvršiti punjenje sekundarnih instalacija i priključiti novi korisnici. U Požarevcu se grejanje stanova, kuća i lokala obezbeđuje non-stop, 24 sata, jer se sprovodi preko toplovoda čiji je energent voda iz kostolačkih termoelektrana, koje rade u sve tri smene.

VRANjE

PREDUZEĆE "Novi dom" spremno je da, čim nastupe uzastopni hladniji dani, zagreje radijatore svojih korisnika. Kako kaže direktor ovog javnog preduzeća Goran Petrović, nabavljena je dovoljna količina energenata za početak sezone, a ostatak će biti nabavljan sukcesivno.