UKOLIKO Kosovo ne ukine takse do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, BiH i Srbija će razmotriti uvođenje različitih modela kontramera.

Ovo je jedna od poruka sa sastanka zamenika predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, sa kojim je razgovarao o daljim koracima po pitanju diskriminatorskih taksi koje za robu iz dve države i dalje primenjuju prištinske vlasti.

Šarović je istakao da je za posljednjih šest meseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 miliona evra robe manje na Kosovo nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto. Primera radi, u prva četiri meseca ove godine plasirano je robe u vrednosti od svega 500 hiljada evra.

Ljajić je istakao da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Kosovo isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od čak 80 odsto. To praktično, znači ukazao je Ljajić, da je šteta nešto veća od milion evra dnevno.

PROČITAJTE JOŠ - PRIŠTINA SE HVALI: Takse donele ekonomsku i političku dobit

Dvojica ministara su zaključila i da građani na Kosovu takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cene na malo povećane za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit je povećan za 5,4 odsto, a uvoz robe za 6,4 odsto.

Takođe, na sastanku je konstatovano da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu.

Zbog svega toga, Šarović i Ljajić su se složili da bi dve države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi.

S druge strane, od Evropske komisije će se zatražiti veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma.

- Zbog uvedenih taksi prema dvije države od strane institucija u Prištini, CEFTA de fakto ne postoji u onom obliku u kome je formirana prije 13 godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.