BEOGRAD - Nemačka kompanija ''Lidl'' najavila je da će 11. aprila otoriti prodavnice u Vrbasu i Paraćinu tako da će ukupno u Srbiji imati 27 prodavnica.

Iako su sve ''Lidl'' prodavnice u Srbiji građene po istom, savremenom konceptu, ''Lidl'' u Paraćinu je jedinstven po tome što čuva deo istorije, navodi se u današnjem saopštenju.

Pred početak izgradnje te prodavnice, na lokaciji je otkriveno arheološko nalazište koje je dalo uvid u delove prošlosti koje je ''Lidl'', u saradnji sa Zavičajnim muzejom Paraćin, odlučio da sačuva od zaborava.

PROČITAJTE JOŠ - Lidl otvorio još četiri prodavnice u Srbiji

Kompanija ''Lidl Srbija'' finansirala je zaštitna arheološka istraživanja, tokom kojih su na lokaciji otkriveni različiti predmeti iz svakodnevne upotrebe koji potiču iz prvog veka naše ere, poput delova nakita, tegova i raznovrsnih alata koji su napravljeni od kosti i kamena, dok najveći broj tih nalaza čine delovi grnčarije.

Posetioci ''Lidla'' će moći da se upoznaju sa odabranim replikama pronađenih predmeta koji govore o postojanju naselja u kome su tokom prvog i i drugog veka naše ere zajedno živeli Kelti i Dačani, ali i Rimljani.