NOVI Sad je prvi grad u Srbiji u kojem se mogu kupiti proizvodi srpskih proizvođača sa Kosmeta. Vino iz Metohije i sušeno voće iz Zubinog Potoka našli su od srede svoje mesto na rafovima prodavnica "Univereksporta".

Promociji robe naših sunarodnika sa KiM doprineće i novootvoreni "Kosmetski kutak" u centru Srpske Atine (pasaž Hotela "Vojvodina") koji su otvorili šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Na ovaj način rušimo barijere između Srba, veštački nametnute kroz anticivilizacijske takse na srpske proizvode - rekao je Đurić.

On je naglasio da je ovo način da se zdravi i kvalitetni srpski proizvodi sa KiM prodaju širom Srbije i da se tako omogući srpskim privrednicima na Kosmetu da privređuju, zarađuju i ostaju u svojim sredinama.

Gradonačelnik Novog Sada ovaj događaj nazvao je pobedom normalnog života.

PROČITAJTE I: Vučević: Otvoriti rafove za srpske proizvode sa KiM


- Želimo da na konkretan način pomognemo u procesu jačanja ekonomskih prava srpskih proizvođača na KiM, da pokažemo da oni proizvode dobro i kvalitetno. Ovo je i apel svima da se ne busamo u grudi, da ne nosimo majice sa zvučnim parolama, već da konkretnim potezima pokažemo šta možemo da učinimo za naš narod koji tamo živi - rekao je Vučević.

Gradonačelnik je najavio da je ovo samo prvi deo srpskih proizvoda sa KiM koji će ubuduće biti dostupan u Srbiji, a zatim uputio apel ostalim novosadskim megamarketima i prodavnicama da se uključe u ovu akciju. Jer, kako je naglasio, bez ekonomskog osnaživanja, neće biti ni opstanka Srba na Kosmetu.


VETAR U LEĐA

VLASNIK jedne od najstarijih vinarija na KiM, Ljubomir Brkić iz Velike Hoče, rekao je da vrata koja im je otvorio Novi Sad puno znače svim srpskim proizvođačima na KiM.

- Ovo je vetar u leđa za nas proizvođače da naše vino, mada čuveno, najzad dospe do mnogih konzumenata - kazao je Ljubomir Brkić koji proizvede od 10.000 do 15.000 litara vina godišnje.