MENjAČNICE u tržnim centrima i na benzinskim pumpama od 1. januara više neće moći "debelo" da zarađuju na velikim kursnim razlikama, kada građanima prodaju i od njih kupuju evro. NBS upravo je izmenom podzakonskih propisa postavila granicu da kupovni i prodajni kurs u svim ovlašćenim menjačnicama i kod javnog poštanskog operatora sme da se kreće najviše 1,25 odsto nagore i nadole u odnosu na srednji kurs.

Da su ove izmene već sada na snazi niko ne bi smeo građanima evro da proda iznad 119,86 dinara, niti da ga otkupi za manje od 116,90. A ne da ga, kao u pojedinim beogradskim tržnim centrima plaća svega 113 dinara!

Cilj ograničenja je, kako ističu, da utiče na slučajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uočena veća odstupanja kupovnog, odnosno prodajnog kursa ovlašćenih menjača u odnosu na kurseve koje toga dana primenjuje većina ostalih menjača.


PROČITAJTE JOŠ:
Mali: Izveštaj EK - snažan impuls za nastavak reformi

- Takva odstupanja se, po pravilu, beleže na pojedinim specifičnim menjačkim mestima, poput aerodroma, benzinskih pumpi, tržnih centara i slično, gde nedostatak konkurencije omogućava menjačima da prilikom otkupa evra primenjuju znatno niži, a prilikom prodaje znatno viši kurs u odnosu na uobičajene kurseve koje na taj dan primenjuju ovlašćeni menjači.


NAJVIŠE JE FER IGRAČA

Prilikom donošenja ovih odluka, NBS je imala u vidu podatke koji ukazuju da najveći procenat ovlašćenih menjača prilikom otkupa, odnosno prodaje evra primenjuje kupovne, odnosno prodajne kurseve koji se kreću u rasponu koji je uži od 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru za taj dan - ukazuju u NBS. - Zbog toga ovo ograničenje neće uticati na poslovanje najvećeg broja ovlašćenih menjača.