Leskovac – Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je u petak Leskovcu da njegove preporuke, po pritužbama građana, najčešće ne poštuju lokalne samouprave, ali da to nije slučaj sa gradom na Veternici u kome je je juče proveo ceo dan.

On je razgovarao sa građanima, predstavnicima lokalne samouprave i održao sastanak sa brojnim lokalnim i republičkim institucijama i ustanovama. Za deset poslednjih godina Zaštitniku građana obratilo se 725 Leskovčana, a prošle godine 55. Oni se uglavnom žale na imovinsko-pravne probleme iz socijalno-ekonomske sfere koje ne uspevaju decenijama da reše, dok su pritužbe na leskovačke institucije retke i po pravilo se rešavaju vrlo brzo.

Pročitajte još: OMBUDSMAN: Uskoro onlajn platforma za prijave o pritiscima na novinare

- Nemam običaj da hvalim institucije izvršne vlasti, ali sa Leskovcem imamo zaista dobru saradnju i dobar je primer u mnogim oblastima brige za najugroženije, ali i za ulaganje u kulturu. To su impozantni rezultati i ubeđen sam da će oni ići još u boljem pravcu – rekao je Pašalić i ocenio da građani nisu u dovoljnoj meri upoznati sa svojim pravima.

Pašalić je dodao da je tokom razgovora koje je vodio sa Leskovčanima bilo pritužbi na rad odeljenja republičkih vlasti u ovom gradu, ali ne i na radno-pravni položaj kod privatnih poslodavaca. On je zaključio da je probleme sa kojima se suočava u saradnji sa mnogim gradovima i opštinama moguće prevazići upornim insistiranjem  na poštovanju zakona i ujedno najavio izmene i dopune zakonskih rešenja koje se odnose na njegov rad. One bi Zaštitniku građana trebalo da omoguće mnogo veća ovlašćenja.