RADOVI na zgradi Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, posle desetogodišnjeg zastoja, biće nastavljeni zahvaljujući odluci Pokrajinske vlade da za tu svrhu odvoji 209 miliona dinara. Radovi će podrazumevati mašinske instalacije, kao i građevinsko-zanatske i elektroinstalaterske radove i trebalo bi da budu okončani u prvoj polovini iduće godine.

Pročitajte još: OD SADA I PEJSMEJKERI: Opšta bolnica u Kruševcu dobila angio-salu

Kako je istaknuto na sednici kojoj je predsedavao pokrajinski premijer Igor Mirović, a prisustvovala je i uprava KCV, Vojvodina je punu deceniju bila bez adekvatnog prostora u kojem svakoga dana na svet dolaze novi životi i u kojem se sprovode procedure neophodne za očuvanje reproduktivnog zdravlja.

- Pre nego što budu završeni blokovi B i C Kliničkog centra Vojvodine, biće završena i rekonstrukcija interne klinike i poliklinike - najavio je predsednik pokrajinske vlade Mirović. - Naložio sam da paralelno sa tim radovima bude nabavljena sva neophodna medicinska oprema, bolnički kreveti, dijagnostička oprema, kako bi odmah, po završetku blokova B i C, oprema bila spremna - izjavio je Mirović, i pojasnio da je cilj da se izbegne scenario iz Niša, gde se kasnilo sa nabavkom nameštaja i pribora.

Radovi na rekonstrukciji Klinike počeli su 2008, a prekinuti su 2012. godine. Zbog odluke nadležnih organa objekat je privremeno zatvoren zbog istrage povodom pronevere u iznosu od 210 miliona dinara.

Pročitajte još: NOVE TEHNOLOGIJE NA “DEDINjU”: Deset puta brže do otkrića aritmija

Na sednici je odlučeno i da se 26,5 miliona dinara usmeri Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici za finansiranje izrade idejnog rešenja i projektno-tehničke dokumentacije objekta Kamenica 3 sa PET centrom.

Idejnim rešenjem je predviđena izgradnja objekta površine 8.200 m2, čime bi se rešio problem sa nedovoljnim posteljnim kapacitetima u Institutu za onkologiju.

STIŽE I NOVIH 348 KREVETA

PROJEKTOM rekonstrukcije B i C bloka KCV predviđena je izgradnja novog objekta površine 33.000 kvadrata. Kako je objasnio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, predviđena je i direktna "topla" veza sa Poliklinikom i Internom medicinom, kao i Urgentnim centrom. Ukupan broj kreveta je 348. Projektovani broj operacionih sala je 16.