Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Kovačević odbacio je kao tendeciozne pokušaje omalovažavanje rada kriminalističke policije od strane pojedinih medija, uprkos činjenici da u poslednjih šest meseci nije izvršeno nijedno kriminalno ubistvo u Srbiji.

"Zahvaljujući brojnim preventivnim merama koje je policija preduzela u prethodnom periodu, uspeli smo da sprečimo kriminalne obračune u poslednjih pola godine, međutim, to nekima nije bilo dovoljno da prestanu sa omalovažavanjem rada policijskih službenika, koji rade jedan od najtežih poslova u Srbiji. Naprotiv, paušalnim iznošenjem podataka, pokušavaju se osporiti rezultati kriminalističke policije u borbi protiv kriminala i korupcije u Srbiji", naveo je Kovačević u saopštenju za javnost.

PROČITAJTE JOŠ - Starac ubijen sekirom, uhapšen osumnjičeni za ubistvo!

On je naveo da je policija rasvetlila 87 procenata ubistava koja su se dogodila u Srbiji u poslednjih pet godina, što je veoma dobar rezultat, mnogo bolji nego u nekim daleko razvijenijim zemljama.

Kovačević je istakao da je broj ubistava poslednjih godina dva do tri puta manji nego što je to bilo početkom 2000-ih, a da je 2017. u Srbiji izvršen najmanji broj ubistava u poslednjih 30 godina.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI PREDLOG IZ MUP: Robija za pripremu ubistva

On je podsetio i da je policija u prethodnih nekoliko godina uspela da rasvetli više od 10 ubistava iz ranijeg perioda, od kojih su neka počinjena i pre dve decenije.

"U ime svih profesionalaca iz kriminalističke policije, koji predano i požrtvovano rade veoma težak posao kako bi građani Srbije bili bezbedniji, apelujem na sve da se u informisanju javnosti rukovode činjenicama i iznesu prave podatke o stanju bezbednosti, kao i da podsete građane kako je bilo pre 10 ili skoro 20 godina, kako bi imali realnu sliku o trenutnoj bezbednosnoj situaciji", zaključio je Kovačević.

BILjANA POPOVIĆ IVKOVIĆ: NIKO NE MOŽE DA ANULIRA REZULTATE MUP

Želim da se još jednom zahvalim svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su svojim predanim radom učinili Srbiju bezbednijom zemljom, u kojoj je u protekloj godini zabeležen najmanji broj izvršenih krivičnih dela u poslednjih 18 godina.

Takođe želim da poručim raznoraznim „ekspertima za bezbednost“, koji briljiraju jedino u disciplinama zvanim naknadna pamet i svi su generali posle bitke, da ma šta govorili i ma koliko puta to ponovili, ne mogu anulirati rezultate pripadnika MUP-a.

Kada samozvani ekspert Božo Prelević kaže da nema osećaj da je Srbija postala bezbednija zemlja u poslednjih šest meseci, jer po njemu činjenica da se u tom periodu nije dogodilo nijedno mafijaško ubistvo ne znači ništa, dužni smo da ga podsetimo na njegove domete u bezbednosnom sektoru.

Reč je o čoveku koji je bio koministar policije i savetnik ministra unutrašnjih poslova i to u vreme 2000., 2001. i 2002. kada se u Srbiji dogodilo 212, 215 i 189 ubistava. Od toga je 91 mafijaško ubistvo, od kojih je 35 i dan danas nerasvetljeno, pa je potpuno jasno da je njegov doprinos borbi protiv kriminala bio ravan nuli.

Ti „rezultati“ govore i da ljudi, koji su u to vreme imali priliku da pokažu na koji način bi se to oni obračunali sa mafijom, izgleda tek danas imaju naknadnu pamet.

Da podsetim „eksperta“ i da je sa mesta savetnika za reforme u MUP-u mnogo brzo „zbrisao“, jer po sopstvenim tvrdnjama iste nije mogao sprovesti. Umesto reformi policije, čovek poznat u sudskim krugovima po nadimku „ratkapna“ posvetio se odbrani ljudi sa druge strane zakona.

Za razliku od takvih, ministar Nebojša Stefanović je od svog dolaska na čelo MUP-a pre pet godina imao energije da sprovede reforme i da se uhvati u koštac sa svim problemima. Država je ulažući u bolje uslove rada i poboljšanje materijalnog položaja, dala i dodatnu motivaciju policiji za rad.

Pripadnici MUP-a uzvratili su iz godine u godinu ostvarujući sve bolje i bolje rezultate u borbi protiv kriminala, o čemu glasno govore i strane policije i bezbednosne agencije, a po oceni Interpola srpska policija se svrstava u deset najpoželjnijih partnera u borbi protiv kriminala.

Omalovažavanje rada ovih ljudi, koji svakodnevno žrtvuju mnogo u svojim privatnim životima kako bi dobili bitku sa kriminalom i nikada ne traže pohvale za svoju hrabrost, u najmanju ruku je sramotno i degutantno.

Upravo zato želim još jednom da istaknem da smo ponosni na pripadnike MUP-a i njihov dosadašnji rad i poručim im da će u svojoj neumornoj borbi protiv mafije uvek imati bezrezervnu podršku države, predsednika Aleksandra Vučića i ministra Stefanovića“.