GRAČANICA - Parastosom na gračaničkom groblju i skupom ispred kapele u centru Gračanice obeleženo je 15 godina od svirepog ubistva Dimitrija Popović (17) učenika srednje Medicinske škole koji je hicima iz pištolja ubijen ispred kioska brze hrane u centru Gračanice. Parastos je na gračaničkom groblju služio lokalni paroh Svetislav Trajković, nakon čega su porodica, prijatelji i lokalni zvaničnici položili cveće i zapalili sveće ispred kapele u centru Gračanice, posvećene pokojnom mladića. Jorgovanka Popović, majka ubijenog Dimitrija pozvala je na skupu povodom godišnjice stradanja svog sina, sve meštane da ne odlaze iz Gračanice, a da će grobovi naših predaka čuvati i svedočiti o postojanju srpskog naroda na ovim prostorima zanavek.

Pročitajte još: PUKOVNIK OGAR ZA "NOVOSTI" O SKANDALU U PARIZU: Obeleženo "oslobođenje Kosova" uz Kuran

- Moj Dimitrije je govorio da ne želi i da neće otići iz Gračanice. Prognan iz Prištine, stradao je u Gračanici u svojoj 17. godini ni kriv ni dužan od metka koji je uputio Albanac u masu dece, samo zato jer su Srbi. Ova kapelica je opomena svima koji ovuda prolaze da ne smemo da odlazimo odavde i da ne smemo posmrtne ostatke da selimo sa Kosmeta, jer grobovi naših stradalih, naših umrlih čuvaju ovu zemlju, i svedoče o našem postojanju ovde - poručila je majka Dimitrija Popović dok je o Dimitriju i načinu na koji je stradao govorio i Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, književnik i politički analitičar.


Pročitajte još: POSLE AKCIJE ROSU: Sledi još hapšenja na severu KiM?

- Petnaest godina smo pred istim pitanjem i pred pitanjem pravde za Dimitrija i za sve one koji su mu se na takav način pridružili. Sadašnja slika svega je ovo što se iza nas odslikava. Danas se živopiše ova kapela, a ustvari, ne živopiše se kapela, živopišu se naši životi i naše svakodnevne nevolje, muke, odnosi međusobni. Živopiše se i slika nepravda koja petnaest godina vapi sa ove zemlje prema nebu, živopiše se istina, koja je iznad svake ideologije, svakih etničkih i ljudskih odnosa, i ona će nas osloboditi na način na koji majka Dimitrija Popovića ponavlja “Budite tu, budite zajedno i borite se i mi ćemo biti pobednici”. Iz ove kapele zrači mladost i optimizam. Kada smo videli Dimitrija u moru krvi, moja je slika bila kao da on sedi usred crvenog cveća, usred trešanja, usred naših života - zaključio je Rakočević.

HICI ISPRED KIOSKA

-Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović bio je učenik Medicinske škole, a u trenutku kada je svirepo ubijen nalazio se ispred kioska brze hrane u Gračanici sa još trojicom drugova. Na njega je pucano iz automobila u pokretu marke Audi, za šta su optuženi Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je bio odmah oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen na šest godina zatvora. U znak sećanja na ubijenog Dimitrija Popovića svake godine se organizuje memorijalni turnir u malom fudbalu koji nosi njegovo ime i čiji je slogan “Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija”.