VARVARIN - Varvarin je danas najtužniji grad u Srbiji: pre tačno 20 godina, od posledica NATO reketiranja mosta na Velikoj Moravi, poginulo je 10, a ranjeno 30 civila. Liturgija u Crkvi Svetog Uspenja bila je posvećena molitvama za stradale, koji su se tog 30.maja, 1999. godine na Svetu Trojicu našli nedaleko od bogomolje. Na stotine ljudi prisustvovalo je pomenu žrtvama tačno u podne, kod spomenika žrtvama.

Pročitajte još: Udarili podmuklo kad je bilo najviše naroda


- Kada se zemlja zatekne u ratnom stanju mogu se očekivati neplanirane i slučajne civilne žrtve, koje su, na žalost, neminovnost nikad do kraja predvidivih posledica ratnih razaranja-kaže Svetozar Aleksov,državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. - Nepredviđene civilne žrtve u savremenom načinu ratvoanja mogu nastati ili zbog smanjene vidljivosti usled loših vremensih uslova ili usled kolizicije dve suprostavljene vojne sile koje su neposredno stupile u borbu. Tog 30.maja, 1999. godine nijedan od ta dva slučaja nije se desio.

Pročitajte još: NATO AGRESIJA - DVE DECENIJE KASNIJE: Prizori borbe, patnje i prkosa (FOTO)

Na predstavnicima Srpske pravoslavne crkve stoji da utvrde stepen mučeništva izgubljenih meštana Varvarina, dodaje Aleksov, ,a na svima nama je da sačuvamo uspomenu na njih,i da danas, možda više nego ikada pre, “istaknemo vrednost nepokornog i istinoljubivog duha srpskog naroda, njegovu sabornost i slogu”.
- Besomučni udari po celoj Jugoslaviji te 1999. godine, odnosili su sve veći broj civilnih žrtava i jedan za drugim nizali su se po celoj Srbiji, Grdelica, Batajnica, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Ćuprija, Surdulica, zgrada RTS-a, Ambasade NR Kine, Priština, Đakovica, Avala, Niš-poručuje Vojkan Pavić,predsednik opštine.- Varvarin je delio sudbinu svoje Srbije.- Zvaničnici NATO su i ovaj napad, mućko rušenje našeg mosta,nazvali legitimnom vojnom metom, a stradanje civila-kolateralnom štetom.


Prilikom dva uzastupna reketiranja mosta stradali su Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Tola Apostolović (74) i Milivoje Ćirić (66) iz Varvarina, Zoran Marinković (33),Stojan Ristić (56) i Dragoslav Terzić (68) iz sela Varvarin,majka i sin, Ružica Simonović (55) i Ratobor Simonović (38) i najmlađa među žrtvama, darovita učenica Matematičke gimnazije,Sanja Milenković. Imala je nepunih 16 godina.


Porodice žrtava prve su položile vence na spomenik i te potresne slike brojni okupljeni narod pratio je skoro bez reči. Vence su položili Bratislav Gašić,direktor BIA,visoke delegacije Ministarstva odbrane, Vojske Srbije,Rasinskog upravnog okruga, gradonačelnici,predsednici i drugi rukovodioci susednih lokalnih samouprava,brojna udruženja,pojedinci. Mostom je venac nosio đak generacije i po tradiciji,bacio ga u reku.