SVAKI put kada nam nevreme uništi useve i voćnjake, vraćamo se na priču da je zakazala protivgradna zaštita. I dok su ranije najveći problemi bili manjak raketa i nedostatak strelaca, čini se da je danas izgubljena komunikacija. Naime, samo na teritoriji Čačka, gotovo polovina protivgradnih strelaca nema nikakvu radio-vezu sa Radarskim centrom u Užicu, odakle treba da im stignu naredbe o dejstvovanju na gradonosne oblake.


PROČITAJTE JOŠ: GRAD "UBIO" I RAKETE I VOĆNjAKE: Na mnogim stablima nije ostao nijedan plod (FOTO)

Kako su nam rekli, kada nevreme dolazi, strelci se između sebe, na razne načine dovijaju kako da jedni drugima prenesu kada treba da ispaljuju rakete. Ovo nam je potvrdio i protivgradni strelac Vojkan Tomić iz čačanskog sela Miokovci, koji je u nedelju uveče iz svoje stanice ispalio deset raketa, od kojih su dve završile na zemlji. On je, kako je posvedočio, morao da svom kolegi iz susednog sela prenese naredbu Radarskog centra iz Užica da dejstvuje, jer naredba do njega, zbog loše veze, nije mogla da stigne.


PROČITAJTE JOŠ: ZBOG POSLEDICA NEVREMENA: U Ivanjici, Čačku, Lučanima i Boljevcu proglašena vanredna situacija

Inače, Radarski centar u Užicu posluje u veoma teškim uslovima, sa zastarelom tehnikom. Što pre bi trebalo da se izgradi novi predajnik, kako bi Čačak i okolina bili u potpunosti pokriveni, a Centar bi trebalo da kupi novu opremu. Prema rečima čačanskih strelaca, postoji i razlika u kvalitetu raketa, pa su oni upozoravali nadležne i na to. Čak je i u pojedinim stanicama potrošeno skoro dve trećine raketa i trebalo bi što pre nabaviti nove.

U lozničkom kraju, gde su od 24 samo 4 protivgradne stanice automatizovane, a ostale će biti, kako se najavljuje, za godinu dana, ne fale ni rakete ni podrška strelcima. Gradonačelnik Vidoje Petrović kaže da Grad, godinama već, kupuje jedan broj raketa, ali i novčano dodatno stimuliše strelce.

Radarski centar, koji je na Blizanjskom visu u selu Brankovina, kod Valjeva, prati oblake još iz pravca Sarajeva i Zenice, pa strelci dobijaju precizne podatke za dejstvovanje na desnoj obali Drine.

Na teritoriji Kraljeva aktivno je 18 protivgradnih stanica koje su u nadležnosti centra RHMZ u Bešnjaji, i svaka ima po jednog protivgradnog strelca i po jednog zamenika. Protivgradni strelci u sistemu odbrane od grada u kraljevačkom kraju kao najveći problem ističu veoma male naknade. Za svoj šestomesečni angažman, naime, od države dobijaju svega po 4.000 dinara mesečno.

Na području Požarevca protivgradne stanice su u očuvanom stanju i opslužuju ih po dva strelca, što se smatra dovoljnim brojem. Gradska uprava u Kragujevcu je pre mesec dana nabavila 119 protivgradnih raketa i bez naknade ih ustupila RHMZ Srbije koje će koristiti protivgradne stanice sa teritorije centra Šumadije.

NEMA KOMUNIKACIJE NI U BANATU

IZ Meteorološkog radarskog centra Samoš u Banatu, iz 28 lansirnih mesta ispaljeno je ukupno 119 protivgradnih raketa. U radarskom centru smatraju da su uspešno dejstvovali i da njihova oprema nije zastarela. Kako kažu, imaju dovoljno protivgradnih raketa, ali im je jedini problem slaba radio-veza, koja otežava komunikaciju. Dešavaju se situacije, ističu u radarskom centru Samoš, kao na primer u Mužlji kod Zrenjanina, gde je pre prvog naleta gradonosnog oblaka ispaljeno svih šest raketa, koliko je stanica imala na raspolaganju i dežurni su nakon toga otišli kući, a usled drugog naleta novog oblaka nisu dejstvovali, jer nisu imali čime.