UNS, NUNS i još šest novinarskih i medijskih udruženja pridružili su se akciji "Solidarno za Miroslava Jovanovića", koju je pokrenula grupa kragujevačkih kolega i pozvala članove da uplate donaciju za ovog novinara.

Pročitajte još: Beočin: Zbog duga zelenašu ostaju bez kuća!

Miroslavu Jovanoviću, bivšem odgovornom uredniku kragujevačkih novina "Svetlost", preti oduzimanje kuće ili dve trećine penzije u narednih nekoliko godina zbog isplate duga od oko 1,5 miliona dinara po sudskoj presudi. Apelacioni sud u Kragujevcu presudio je da je Jovanović obavezan da izdavačkom preduzeću "Svetlost", u kojem je inače radio pune tri decenije, isplati 820.000 dinara duga, sa 185.000 dinara sudskih troškova, plus pripadajućim kamatama od 2014. Suprotno uobičajenoj praksi, AD "Svetlost" tužila je svog bivšeg odgovornog urednika za naknadu dugovanja, pošto je već isplatila novčane kazne za sudske procese vođene zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, objavljenih 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio na čelu tog medija. "Svetlost" je u međuvremenu zatvorena posle raskida ugovora o privatizaciji, 2014. godine, i otišla u stečaj, koji još nije okončan.

Jovanović na presudu Apelacije može da se žali Vrhovnom kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlaže izvršenje, pa je opasnost da ostane bez kuće ili većeg dela penzije realna. Posle "Svetlosti", uređivao je "Kragujevačke novine", ali je penziju prošle godine dočekao nezaposlen.