HIRURŠKI mikroskop "pentero 800", čuvenog nemačkog proizvođača, dopremljen je u Kliniku za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u Novom Sadu. Već prvog dana je, uz pomoć tog savremenog i jednog od najboljih uređaja te vrste u svetu, uspešno izvedena hitna operacija na mozgu kod životno ugrožene pacijentkinje.

Pročitajte još: Lončar: Iks nož ponos Srbije i regiona

Taj aparat, vredan 30 miliona dinara i neophodan za izvođenje i najdelikatnijih neurohirurških procedura, nabavljen je uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, istaknuto je na konferenciji za novinare u KCV.

- Oprema za neurohirurgiju je izuzetno skupa. Stoga smo napravili precizan plan razvoja i nabavki neophodnih uređaja za našu kliniku - rekao je prof. dr Petar Vuleković, pomoćnik direktora za hirurgiju KCV, i napomenuo da resorni pokrajinski sekretarijat i Klinički centar "imaju sluha" kada je reč o nabavci najpotrebnije opreme.

Pročitajte još: MANjAK ANTIBIOTSKOG LEKA U GRADOVIMA ŠIROM SRBIJE: Potražnja za penicilinom

Profesor Vuleković je dodao da je za nepun mesec otkako je novi mikroskop u upotrebi, pomoću tog aparata urađeno oko 20 delikatnih operacija na mozgu ili na kičmi.

Upravnik klinike doc. dr Đula Đilvesi je naveo da novi uređaj omogućava neurohirurzima lakše, brže i bezbednije sprovođenje najkomplikovanijih neurohirurških intervencija čiji je krajnji cilj uspešnije, kvalitetnije i brže lečenje pacijenata.

Novinarima je predstavljeno i uspešno učešće srpskih lekara na prošlomesečnom Evropskom kongresu neurohirurga u Briselu, na kojem je prof. dr Lukas Resulić nagrađen za najbolji pisani rad.

- Na tom eminentnom skupu vodećih svetskih eksperata iz neurohirurgije, na kojem su razmenjena znanja i iskustva u toj oblasti medicine i predočene vizije daljeg razvoja, naša devetočlana delegacija bila je veoma zapažena. Sportskim žargonom rečeno, mi smo, poput velike evropske pobede Crvene zvezde u fudbalu, možda sa 3:0 trijumfovali na briselskom kongresu - rekao je slikovito profesor Vuleković.

NAGRADA MLADOM HIRURGU

NA kongresu Evropskog udruženja neurohirurga, u okviru foruma mladih neurohirurga, učestvovali su najbolji neurohirurzi Evrope mlađi od 40 godina, a prvu nagradu za najbolji rad odneo je dr Jagoš Golubović, čime je još jednom pokazao da naši mladi lekari stoje rame uz rame sa kolegama u svetu.