SRPSKA pravoslavna crkva ne podržava zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji i zalaže se za nastavak dijaloga ali, kako je u sredu saopštio sa vanrednog zasedanja, Sveti arhijerejski sabor SPC izražava zabrinutost da se "pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja dela KiM iz sastava Srbije".

Sveti arhijerejski sabor SPC ponovio je da se suverenitet i integriret Srbije na KiM ni po koju cenu ne može dovesti pod znak pitanja, i apelovao na državne predstavike da više pažnje posvete izgradnji državne i nacionane platforme u čijoj bi pripremi učestvovali svi relevantni društveni činioci.

- Na taj način bi se čuvali osnovni interesi našeg naroda i povratilo bi se poverenje svih ključnih društvenih faktora u zemlji. Istovremeno bi trebalo raditi i na izgradnji poverenja i razumevanja sa kosovskim Albancima - navode episkopi, na čelu sa patrijarhom Irinejem.

PROČITAJTE JOŠ: VANREDNO ZASEDANjE ARHIJEREJA SPC: Među temama Sabora i raskol u pravoslavlju

Za SPC KiM nikada nije bilo, niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanja monopol imaju isključivo državni organi.

- Za nas je pitanje KiM, pre svega pitanje opstanka našeg sveštenstva, monaštva, vernog naroda i naročito naših drevnih svetinja bez kojih ne bismo bili ono što jesmo . Obaveza Sabora i cele Crkve prema KiM je danas veća jer se zemlja nalazi pred sve jačim međunarodnim pritiscima da se odrekne KiM ili da kroz direktno priznanje ili prećutnom saglasnošću Kosovo dobije stolicu u UN.

Sabor SPC ističe da posebno zabrinjava to što se pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja ako ne celog onda najvećeg i najvažnijeg dela KiM iz sastava Srbije i njegovo priznavanje kao dela nezavisnog Kosova ili takozvane velike Albanije.


PROČITAJTE JOŠ:
VANREDNI SABOR SPC: Episkopi saglasni o Ukrajini i Kosovu

Episkopi su naveli da bi posledice ovakve odluke bile tragične za opstanak našeg naroda i naših svetinja jer bi u tom slučaju većina Srba ostala bez adekvatne zaštite i bezbednosti, zbog čega bi bili prinuđeni na iseljavane sa svojih istorijskih prostora.

Na taj način bi došlo do brisanja svih tragova srpskog istorijskog postojanja. Ideja takozvane podele unosi veliki nemir i zabrinutost među naše vernike i ne uživa podršku najvećeg broja građana Srbije.

Na dvodnevnom jesenjem saboru, koji je završen u sredu, episkopi su bili jedinstveni u oceni da nijedna crkva nije podržala aktuelne poteze Carigradske patrijaršije i da je to što ona čini "izazvalo najveću krizu u poslednjih 1.000 godina".

Na "crkvenoj skupštini" precizirani su način i sadržaji obeležavanja 800 godina od autokefalnosti SPC naredne godine.


MIRAŠ TRAŽI POMOĆ DRŽAVE

SAMOZVANI mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Miraš Dedeić očekuje od države Crne Gore da, po ugledu na Ukrajinu, posreduje u rešavanju, kako kaže, crkvenog spora sa SPC. Miraš tvrdi da je pitanje tzv. CPC jedno od najvažnijih u pravoslavnom svetu. On smatra da pravoslavlje, zahvaljujući vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, doživljava preporod.