PRIPADNICI takozvane Crnogorske pravoslavne crkve planiraju da ometaju sutrašnje bogosluženje patrijarha srpskog Irineja u cetinjskom manastiru, a nije isključeno da "nezadovoljni građani" prvojerarha SPC i sveštenstvo zaspu jajima i bace mrlju na ovaj događaj.

Kako "Novosti" saznaju, ovakav scenario priprema kružok oko poglavara kanonski nepriznate CPC Miraša Dedejića, a o čemu su neformalnim kanalima obaveštene i službe u Srbiji.


POGLAVAR SPC EKSKLUZIVNO ZA “NOVOSTI”: Mirno ću putovati u Crnu Goru

Cilj je da se kompromituje poseta prvog čoveka SPC i da se nemili događaji predstave kao "spontana i prirodna reakcija Crnogoraca", na anticrnogorsku politiku koju, po njihovoj zamisli, personifikuju i Irinej i SPC.

Posetu prvog po časti u srpskoj crkvi pratili su i medijski napisi u Crnoj Gori da se on i nekolicina srpskih analitičara i novinara na "crnoj listi" u Podgorici odnosno da im neće biti onemogućen ulazak u ovu državu.

Te navode vlasti u Crnoj Gori nisu demantovala, a sam patrijarh je uoči puta za "Novosti" poručio:

"NOVOSTI" SAZNAJU Patrijarhu Irineju nije zabranjen ulazak u Crnu Goru

- Nema nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru. Nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba, pa informacije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama.

Inače, Irinej će sutra zajedno sa antiohijskom patrijarhom Jovanom, prvo posetiti Cetinjski manastir, pa Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nakon toga će patrijarh antiohijski napustiti Crnu Goru, a posetu nastaviti obilaskom srpskih svetinja - Studenice, Žiče i onih na Kosovu i Metohiji.