Zavod za javno zdravlje "Pomoravlje" iz Ćuprije, dobio je 6.165 doza vakcine protiv sezonskog gripa za Pomoravski okrug, izjavila je danas Tanjugu načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zavoda dr Vesna Stefanović.

"Vakcine ćemo preuzeti sutra u jutro, a u ponedeljak ćemo ih distribuirati po Domovima zdravlja, kada može početi vakcinacija", objasnila je Stefanović.

Dom zdravlja u Jagodini dobiće je 1.560 doza, Paraćin 1.800, Svilajnac 1.100, Ćuprija 600, Despotovac 600 i Rekovac 455 doza, navela je Stefanović, dodajući da je reč o trokomponentnoj vakcini H1N1, AH3 N2 i sa antigenom virusa B.

PROČITAJTE JOŠ: Odbila da joj vakcinišu dete i zamalo završila u zatvoru ...

Ovaj broj vakcina, a s obzirom na iskustva ranijih godina, sasvim zadovoljava potrebe stanovništva Pomoravskog okruga, smatra Stefanović, te ističe da gripa u Pomoravskom okrugu nema a da Zavod za javno zdravlje obavlja nadzor nad bolesnima sa kliničkom slikom sličnom gripu od 1. oktobra.

Epidemiolozi Zavoda kažu da vakcinu treba da prime svi, a posebno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularih bolesti, te zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu, poput šalterskih radnika, medicinskog osoblja, osoblja u gradskom prevozu, prosvetnih radnika, pripadnika policije...

STIGLE VAKCINE PROTIV GRIPA U MORAVIČKI OKRUG

Čačanski Zavod za javno zdravlje isporučiće danas domovima zdravlja na teritoriji Moravičkog okruga oko 6000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, potvrdio je danas Glasu zapadne Srbije koordinator za imunizaciju ove ustanove Aksentije Tošić.

Čačanski Dom zdravlja dobiće 3000 doza, ivanjički 1000, gornjomilanovački 1250, a lučanski i Dom zdravlja u Guči 750 doza. Tošić kaže da bi vakcinacija u domovima zdravlja trebalo da počne odmah nakon prijema vakcina, a najkasnije u ponedeljak ujutru.

Osobe koje žele da se zaštite treba da se jave svom izabranom lekaru koji će obaviti pregled i dati uput za imunizaciju, objasnio je Tošić i dodao je u pitanju split vakcina - trovalentna, koja sadrzi tri soja virusa gripa (AH1N1, AH2N3 i soj B).

Tošić kaže da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

"To se naročito odnosi na lica starija od 65 godina, hronične bolesnike, zaposlene u javnim službama, medicinske i šalterske radnike, pripadnike vojske i policije i dijabetičare", savetuje Tošić i dodaje da se imunizacija preporučuje deci i trudnicama, a vakcinu može da primi svako dete starije od šest meseci.

Tošić kaže i da se na osnovu iskustava iz prethodnih godina gotovo sve vakcine potroše u roku od mesec dana.

Inače, napominje doktor Tošić, svih ostalih vakcina ima u dovoljnim količinama u svim domovima zdravlja u Moravičkom okrugu.