Odluka Carigradske patrijaršije da prihvati autokefalnost Ukrajinske crkve predstavlja legalizaciju raskola i dovešće do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo, izjavio je portparol moskovskog patrijarha Kirila.

"Ovo legalizuje raskol. Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja", rekao je portparol Vladimir Legojda.

Prema njegovim rečima, Ruska pravoslavna crkva će 15. oktobra zvanično oceniti poteze Carigradske patrijarsije, koja je saopstila da će zapoceti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

PROČITAJTE JOŠ: Moskva od Irineja ne očekuje čudo

Ta odluka je saopstena nakon danas odrzanog redovnog Sinoda, javio je AP.

Iz Carigradske patrijarsije je saopsteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijarsiji. Carigradska patrijarsija ukidanjem te odluke polaze pravo na crkvu u Ukrajini, javio je Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ: Irinej: Autokefaliju traže raskolnici, a ne Ukrajinska Pravoslavna crkva

Ruski mediji prenose i da je pres sekretar patrijarha Kirila da je ta odluka legalizacija raskola i da predstavlja katastrofalan potez kojim je predena crvena linija.

Ruska pravoslavna crkva je fakticki "prekinula diplomatske odnose" sa Carigradskom patrijarsijom, navodi Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Petro Porosenko izjavio je da je Carigradski patrijarhat vec doneo odluku o dodeljivanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.

"Odluka je već doneta", rekao je on novinarima u Kijevu, komentarisuci ishod trodnevnog sinoda Carigradske crkve.

Prema njegovim recima, to je pitanje ukrajinske bezbednosti, drzavnosti i svetske geopolitike.

"To je pad trećeg Rima", rekao je Porošenko i dodao da ce Ukrajina garantovati verske slobode pripadnicima svih konfesija.