KOŠARKA, ta magična igra, koja je Srbima donela toliko radosti, olakšala je i generalu MUP Republike Srpske Ljubiši Borovčaninu zatvorske dane u Danskoj. General Borovčanin, koji je u Haškom tribunalu 2010. godine pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora, a naredne prebačen u Dansku na odsluženje, sticajem neverovatnih okolnosti dobio je priliku da, dok služi kaznu, gleda svoga sina Vedrana kako sa uspehom osvaja trofeje i izrasta u jednog od najboljih košarkaša ove zemlje.

- Dolazak Vedrana u Dansku da igra košarku promenio mi je život - kaže, za "Novosti", general Ljubiša Borovčanin. - U početku sam se plašio zbog svih okolnosti, ali kako je vreme odmicalo, sve više mi je značilo to što je Vedran u Danskoj. Gledao sam sve njegove mečeve u zatvoru. Pratio statistiku. Posle svake utakmice smo se čuli i ja sam mu davao analizu njegove igre. Sve to je mnogo uticalo na to da lakše podnesem zatvorske dane. Dalo mi je snagu da izdržim.

Kaže da je nedavno sa mlađim sinom bodrio Vedrana u finalu Kupa Danske, gde su osvojili titulu i gde je Vedran proglašen za MVP finala:

- Kada sam video Vedrana kako osvaja sa ekipom Kup Danske u košarci, srce mi je bilo puno.

Nakon puštanja na slobodu polovinom 2018. godine, posle odsluženja dve trećine kazne, tri puta je boravio u Danskoj.

PROČITAJTE I:Ljubiša Borovčanin posle izdržane dve trećine kazne u tribunalu stigao u Bijeljinu

- Odlazak u Dansku je za mene sada kao da odlazim drugoj kući. Naučio sam mnogo o toj državi i shvatio koliko je jaka i uređena. Nije meni Danska ni za šta kriva. Raspoređen sam u tu zemlju da služim kaznu i iz nje nisam poneo nijedan negativan utisak. Jednom prilikom čak sam i posetio bivšu ustanovu, gde sam služio kaznu. Bilo je neobično - objašnjava general.


Ljubiša Borovčanin po dolasku u Bijeljinu 2018./Foto BN TV


Životom nakon puštanja na slobodu je zadovoljan i kaže da, verovatno, ne može najbolje da proceni kakve su sve posledice ostale zbog suđenja i odsluženja kazne.

POMOĆ General ističe da ne smemo zaboraviti nikada naše ljude koji su danas u zatvorima po svetu. - Obaveza svih nas iz Republike Srpske i institucija da imamo sluha za ove ljude i da im pomažemo da lakše podnesu zatvorske dane - poruka je generala. Borovčanin kaže da se često čuje sa Milanom Martićem, koji služi kaznu u Estoniji u veoma teškim uslovima.

- Već dve godine radim u jednoj uspešnoj kompaniji i uklopio sam se. Radim i putujem po svetu. Gledam ovo kao na drugu šansu u životu i trudim se da posao radim što bolje. Konačno sam i uz svoju porodicu, to mi je najvažnije - priča Borovčanin.

Kada pogleda danas iza sebe, kaže general, shvata da je za čoveka najopasnija stvar - kajanje.

- Priznajem da je bilo grešaka, ali čovek ne može biti njihov rob, i živeti ostatak života time opterećen. Određene stvari u životu sigurno ne bih ponovio, ali svoj život ne bih menjao - jasan je general.

Ističe da se kući vratio sa presudom koja ni na koji način ne predstavlja hipoteku za Republiku Srpsku i Srbiju, ni MUP RS, kojem je pripadao. Žao mu je nevinih žrtava na svim stranama, a nada se da vreme rata i svađa na ovim prostorima predstavlja prošlost.

- Kada gledam sa ove vremenske distance, shvatam sada šta znači imati državu. Mi imamo državu Republiku Srpsku i među retkim smo narodima u svetu koji su sami stvarali svoju državu. Moramo se potruditi da ona bude što bolja, i treba da nam je jasno da od nas samih zavisi kakva će biti. Republika Srpska je zadužbina svih nas i mi je moramo čuvati - poručio je general Borovčanin.

I njegov sin Vedran ističe da nijednog trenutka nije razmišljao da prihvati ponudu iz Danske kada se pojavila.

Vedran Borovčanin (levo) pod košem / Foto Privatna arhiva


- Otac mi je bio u Danskoj i kad je stigla ponuda odmah sam je prihvatio. Odbio sam sve bolje ponude. Razmišljao sam samo da ću biti uz oca - kaže Vedran.

Razgovori i posete ocu su mu bili najvažniji dok je bio u Danskoj, ali i pored toga je napravio sjajnu karijeru.

- Danci nisu imali nikakve predrasude prema meni zbog oca. Mogao je da gleda sve moje mečeve u zatvoru - kaže Vedran.


PRITVOR

HAŠKI tribunal je 2010. godine proglasio generala Ljubišu Borovčanina krivim, jer nije sprečio ubistva i progon srebreničkih muslimana u julu 1995. godine, a oslobođen je najtežih optužbi koje su ga teretile za genocid. Borovčanin je u pritvoru u Sheveningenu bio od proleća 2005. godine, kada se dobrovoljno predao.