PRIŠTINA - Sulejman Seljimi, bivši komandant glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova, a sada i politički savetnik Ramuša Haradinaja, potvrdio je da je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Saslušanje će se, kako je rekao za prištinsku T7, e najverovatnije održati sledeće nedelje, ali da on ne zna "u kom kapacitetu" će biti saslušan.

Sulejman Seljimi, poznat i po nadimku "Sultan" bio je pripadnik „Dreničke grupe" OVK i već je osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okviru suđenja "dreničkoj grupi", međutim pušten je iz zatvora u Istoku krajem januara jer su sudije zaključile da je neopravdano zadržan iza rešetaka, pošto je Vrhovni sud prošle godine odlučio da ponovo pokrene njegov slučaj.

PROČITAJTE JOŠ - Sulejman Seljimi oslobođen daljeg izdržavanja kazne

Seljimi je već trebalo da bude saslušaan u Hagu, ali je odlazak u Hag zamenio bolničkim krevetom, zbog navodnih zdravstvenih problema, a u međuvremenu ga Ramuš Haradinaj imenovao za svog političkog savetnika.

Euleks je optužnicu protiv njega za ratne zločine u dva slučaja poznata kao „Drenica" 1 i 2. podigao u vreme kada je bio ambasador u Tirani.

Na kraju oba procesa osuđen je na 14 godina jedinstvene kazne, za oba slučaja i to za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.