PREDSTAVNICI Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac", Saveza jevrejskih opština i SUBNOR-a Srbije, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta potpisali su danas Memorandum o saradnji u borbi protiv revizije istorije i negiranja genocida i Holokausta.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je naglasio da aktivnosti poput izložbe "Jasenovac - Pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku, nisu uperene protiv Hrvatske ili bilo koje druge države već protiv revizije istorije.

- Bila je to prva i najveća izložba u istoriji UN posvećena stradanjima Srba, Jevreja, Roma i antifašista u ovom zloglasnom logoru i jedna od najvećih izložbi organizovanih na temu Holokausta. Ako ne dignemo glas protiv revizije istorije, ona se može ponoviti - kazao je Dačić i naglasio da se ne sme dozvoliti da pomagači Holokausta u Srbiji budu rehabilitovani.

Pročitajte još - Stepinac je znao da su u Jasenovcu živu decu bacali u vatru i kreč

On je najavio i da će srpska diplomatija nastaviti da radi na širenju istine o jasenovačkom logoru smrti u svetu.

Izraelski istoričar, autor studije "Jasenovac - Aušvic Balkana" i direktor izložbe "Jasenovac - Pravo na nezaborav" Gideon Grajf kazao je da je objavljivanje i potpisivanje memoranduma značajan korak u negovanju sećanja na žrtve. On je naglasio da će svi pokušaji iz Hrvatske da se izmisle činjenice o Jasenovcu i prevari svet - biti neuspešni.

Foto Tanjug


Pročitajte još - Dokazi o ustaškim zločinima zaslužuju muzej!

- Nadam se da će moja knjiga "Jasenovac - Aušvic Balkana" biti ne samo koristan alat već i moćno oružje u borbi protiv revizionističkih pokušaja iz Hrvatske - naveo je Grajf.

Foto Tanjug


Foto Tanjug