BEOGRAD - Evropska unija imenovala je američkog tužioca Džeka Smita za novog Specijalizovanog tužioca za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Smit će na tom mestu naslediti prvog Specilaizovanog tužioca i bivšeg Glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima Dejvida Švendimana, koji je otišao s funkcije krajem marta kada mu je istekao mandat službenika američke diplomatije.

U saopštenju kancelarije Specijalizovanog tužioca navodi se da Smit ima iskustva u istragama visoko pozicioniranih funkcionera i u međunarodnim krivičnim istragama.

On je imenovan na funkciju Specijalizovanog tužioca nakon što je Evropska unija provela proceduru odabira.

Tim povodom Smit je izjavio da je počašćen i srećan da je pred njega postavljen ovaj izazov i radujem se što će da nastavi istragu.

Švendimen je na funkciji specijalizovanog tužioca bio tri godine, a tokom tog perioda nije njegova Kancelarija nije podigla nijednu optužnicu.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI TUŽILAC U TZV. DRŽAVI KOSOVO: Umesto Švendimena, Amerikanac Džek Smit

Smit je trenutno potpredsednik i rukovodilac službe za suđenja Bolničkog udruženja Amerike, najvećeg nevladinog pružaoca zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Državama, a na toj funkciji se nalazi od septembra 2017. godine, navodi se u saopštenju.

Od februara 2015. do avgusta 2017. godine Smit je bio Prvi pomoćnik američkog Saveznog tužioca i vršilac dužnosti Saveznog tužioca za distrikt Centralong Tenesija.

Od 2010. do 2015. godine radio je kao rukovodilac Odeljenja za javnu odgovornost pri američkom Ministarstvu pravde i nadgledao suđenja za komplikovane predmete javne korupcije širom SAD.

Od 2008. do 2010. godine je Smit radio kao koordinator istraga u Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda (IČ), čije je sedište u Hagu.

Na toj funkciji je bio zadužen za osetljive istrage nad stranim vladinim službenicima i pripadnicima paravojnih milicija osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Na tu poziciju došao je iz kancelarije Saveznog tužioca SAD za distrikt Istočnog Njujorka, gde je radio devet godina na raznim funkcijama, između ostalog kao šef Odeljenja za suđenja krivičnih predmeta i zamenik rukovodioca Krivičnog sektora.

Kao šef krivičnog odeljenja, Smit je rukovodio ekipom od oko stotinu krivičnih tužilaca koji su pokrivali više područja kao što su javna korupcija, terorizam, krvni delikti i organizovane bande, kao i privredni krinimal i složene finansijske zloupotrebe.

Pre nego što je postao pomoćnik američkog saveznog tužioca, Smit je pet godina radio kao pomoćnik Okružnog javnog tužioca u Tužilaštvu okruga Njujork, gde je bio član odeljenja za seksualne delikte i za porodično nasilje.

Primio je više priznanja tokom svoje karijere. Među njima je nagrada direktora Ministarstva pravde SAD-a, zatim nagrada Glavnog tužioca SAD-a za izutetna postignuća, nagrade Savezne advokatske komore za mlade savezne tužioce, nagrade Čarls Rouz Udruženja Istočnog distrikta, medalje Henri Stimson Advokatske komore njujorškog okruga, te je član programa Vaserštajn Pravnog fakulteta Univerziteta Harvard.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard i na Državnom univerzitetu Njujorka u gradu Oneonti, navodi se u saopštenju.