VOLFSBURG- Nemački automobilski div ''Folksvagen'' kreće u realizaciju svog ambiciozong plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, u šta ulaže 80 milijardi evra.

Ako ''Folksvagen'' uspe u svojoj nameri, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji "rođenoj" nakon najvećeg skandala u njegovoj istoriji - dizelgejta, piše Rojters.

Ova masivna investicija treba da omogući kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se ni jedan proizvođač automobila u svetu još nije približio.

PROČITAJTE JOŠ - Folksvagen pokreće servis za deljenje vozila

Do sada, planovi o proizvodnji električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali jedan glavni cilj - da se zaštiti dobit stečena prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu, tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom vazduhu.

''Folksvagen'' planira da poveća godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. godine u odnosu na prošlogodišnjih 40 hiljada.

Nemački div veruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u pravljenju električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg "Golf" modela čija je cena oko 20 hiljada evra, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila ''Folksvagen'' je nadmašio svog najvećeg konkurenta, Dajmlera, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara, dodaje britanska agencija.