EMOTIVNI odnosi su nauka. Na njima se, koliko god nam se činilo da sve znamo, stalno "saplićemo". Tragajući za odgovorom na pitanje koji su najčešći uzroci raskida i razvoda, američki psiholog Džon Gotman je otkrio nekoliko opasnih vrsta ponašanja koje je nazvao "četiri jahača apokalipse".

* Nepoštovanje

Simptomi ovog ponašanja su veoma vidljivi - jedan od partnera ismeva drugog (kada su sami ili u javnosti), naziva ga uvredljivim imenima i ne ceni njegovo mišljenje. Gotman kaže da time pokazuje da ne ceni osobu sa kojom je u vezi/braku i da ako želi da ostane u tom odnosu, mora da se stavi u njegovu poziciju i uvidi koliko je to ružno i opasno.

* Kritikovanje

Sve što uradi partner, ovom drugom se ne sviđa. Vređa ga, kritikuje, omalovažava. Najčešća rečenica koju izgovara je: "Ti uvek sve radiš pogrešno". Gotman kaže da to, ukoliko postoji obostrana ljubav, mora da se promeni i da se izbaci agresivan ton, omalovažavajući...

- Ako mirno zamolite svog partnera da neke stvari sledeći put učini drugačije, i još bolje, kažete mu to u prolazu, da ne bi ispalo kako tome pridajete veliki značaj, efekat će biti mnogo bolji - savetuje profesor.

* Odbrambeno ponašanje

Jedna strana obično misli da je učinila nešto pogrešno, pa da bi izbegla da dobije kritiku, odmah pokušava da se brani i to prilično agresivno. Takvo stanje obrazlaže frazama poput "Zapravo, nije to ni trebalo da uradim!" ili "To nije moja krivica!". Kao rezultat toga, drugi partner odgovara takođe oštro i to se sve završava uzajamnim bolnim optužbama. U takvim slučajevima, mnogo je lakše da partneri preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i izvine se jedno drugom.

* Izbegavanje sukoba

Kada osete da dolazi oluja, neki ljudi vole da unapred odgovore na eventualne pritužbe, brzo i bez ikakvih emocija. Alternativno, neki ignorišu partnera na sve moguće načine.

- Ali važno je da znate da ne treba bežati niti ostati sam sa svojim emocijama. Pokušajte da rešite problem - odmah i na miran i staložen način, jer sve što se stavlja pod tepih vremenom postaje još veći problem - poručuje Gotman.