KADA nam savetuju kako da sačuvamo vezu, psiholozi uvek govore da treba više da komuniciramo sa partnerom, da ga slušamo, da ne napadamo njegovu ličnost nego ponašanje. Problem je, međutim, što sve te korisne savete zaboravimo u prvoj svađi. Ima, ipak, i naizgled banalnih načina na koje može da se održi ljubav.

Vežbanje - Studija sprovedena na 64 para sa akutnim intimnim problemima pokazala je da im je vežbanje pomoglo da ponovo uspostave fizički kontakt. Parovi koji su tokom šest meseci zajedno vežbali dva puta nedeljno po sat vremena pokazivali su više osećanja od onih koji se nisu znojili.

Važno je gde stojite - Za muškarce, komunikacija oči u oči može da bude neprijatna. U takvom razgovoru mogu se osetiti napadnuto i nesigurno. Zato neki terapeuti savetuju ženama da umesto što "napadaju" svoje jače polovine da ih ne slušaju, predlože odlazak u šetnju. Tako će se, dok šetaju jedno pored drugog, muškarci bolje koncentrisati na ono što im žena govori.

Smajlići - Moderna tehnologija donela je dosta lošeg, ali i dobrog. Smajlići su, kažu psiholozi, dobra stvar. Neki ljudi, pretežno muškarci, ne umeju da na najbolji način artikulišu svoje emocije, niti da shvate tuđe, pa im smajlići mogu pomoći da izraze svoje i razumeju tuđe emocije. Primera radi, posvađali ste se sa partnerom i ne znate šta da mu kažete? Tužni smajlić dobar je način da razbijete led.

Gledajte filmove - Studija Univerziteta u Ročesteru sprovedena na 174 para pokazala je da su parovi koji mesečno gledaju pet romantičnih filmova i kasnije razgovaraju o njima manje skloni razvodu, i to za 50 odsto. Na ovaj način, bolje nego u običnom razgovoru, možemo da vidimo šta partner očekuje od veze, šta mu smeta, šta ne toleriše. Eto idealnog izgovora da se tokom zime ušuškate u krevet sa boljom polovinom.