OBOLELI od melanoma sledeće godine u januaru trebalo bi da dobiju novu, ciljanu terapiju o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Terapija je jedna od najsavremenijih u Evropi, a namenjena je pacijentima u metastatskoj fazi bolesti, rečeno je na jučerašnjoj konfereciji, pred regionalni skup posvećen melanomu koji će biti održan 16. novembra u Beogradu.

- Inovativna terapija za melanom uključuje dva leka, a u primeni je od 2017. godine. Sada imamo obećanje nadležnih da će od januara iduće godine biti proširene terapijske opcije koje su u skladu sa evropskim - rekla je načelnica Klinike za kožne i venerične bolesti Vojno medicinske akademije Lidija Kandolf Sekulović.

U Srbiji se godišnje otkrije oko 650 novoobolelih od melanoma, od kojih 200 imaju metastaze. Oni imaju mnogo veće šanse za preživljavanje ako se bolest rano dijagnostikuje i odmah primeni savremena terapija. Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije dr Željko Mijušković istakao je da je broj obolelih u porastu.

- Budući da trenutno dostupna terapija najbolje rezultate postiže kada se daje daje u kombinaciji sa novom ciljanom terapijom, tražili smo da se novi lek uskoro odobri. Na taj način, ishod lečenja će biti bolji i pacijenti će imati manji broj neželjenih efekata lekova - rekao je Mijušković.