NIJE teško biti ekolog na dnevnom nivou, samo ako to želimo. A, ako bismo jednostavne lekcije primenjivali svakog dana, planeta bi mogla da ima veće šanse da opstane. Pa hajde da probamo... I više je nego prosto.

* Papirići, pikavci i žvake se ne bacaju na ulicu i kroz prozor, već u kantu. A smeće u kontejner. Ukoliko u vašem kraju imate mogućnosti da posebno razdvojite papir, staklo i metal, učinite to.

* Kada su plastične kese već počele da se naplaćuju, zašto ne biste na njih sasvim zaboravili i zamenili ih nekom lepom platnenom, koja će vam uvek biti pri ruci. Jer vreme potrebno da se razloži jedna plastična kesa iznosi i oko milion godina.

* Kada nešto štampate, a nije toliko važno, iskoristite obe strane papira. Za proizvodnju jedne tone papira poseku se dva stabla, utroši 240.000 litara vode i 4.700 kilovata struje.

* Gasite svetla, a uređaje koje ne koristite svakodnevno isključite iz struje. Kupujte štedljive sijalice, jer traju 30 puta duže od običnih i troše do deset puta manje struje.

* Kada perete veš ili sudove, najpre napunite mašinu i koristite programe sa hladnom vodom. U većini slučajeva, vruća voda nije neophodna, a 90 odsto energije koja se koristi za pranje veša odlazi baš na zagrevanje vode.

* Posadite drvo ispred zgrade ili kuće, jer su ona pluća naše planete. Vezuju ugljen-dioksid, proizvode kiseonik i smanjuju buku.

* Kad god ste u prilici, pešačite ili idite biciklom do željene odrednice. Neka zagađenje bude manje bar zbog vas.