BRZA TORTA SA LEŠNIKOM


Potrebno je za koru:

- 3 jajeta

- 100 g brašna

- po 150 g čokolade za kuvanje, maslaca i šećera

- 75 g mlevenog lešnika

Za fil:

- 300 ml slatke pavlake

- 200 g narendane čokolade za kuvanje

- 100 g lešnika za dekoraciju

Mutite mikserom maslac i šećer da dobijete penastu smesu. Dodajte čokoladu, prethodno istopljenu na pari, lešnik i žumanca. Belanca posebno umutite u sneg, pažljivo sjedinite sa čokoladnom smesom, dodajte brašno i lagano promešajte. Koru pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Skuvajte slatku pavlaku, dodajte narendanu čokoladu a posle minut-dva dobro promešajte da se čokolada istopi i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru presecite na pola, premažite donju koru polovinom fila, stavite preko drugu i ostatak fila. Tortu možete da dekorišete celim lešnicima.


MEDENI MUS


Potrebno je:

- 200 g crne čokolade

- 70 g putera isečenog na komade

- 350 ml slatke pavlake

- 2 jajeta

- 2 kašike meda

- 1 kašika amareta

U činiji na pari istopite čokoladu i puter, pa sklonite sa šporeta. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku da se zgusne, ali ne previše (malo odvojite za dekoraciju). Posebno umutite jaja i med dok ne dobijete penastu masu. Dodajte amareto, istopljenu čokoladu sa puterom, umućenu pavlaku i sve lagano promešajte. Mus sipajte u čaše ili činijice i ostavite da se ohladi najmanje jedan sat.


ROLAT SA TAMNIM FILOM


Potrebno je za koru:

- 1 celo jaje

- 6 žumanaca

- 6 belanaca

- 5 kašika šećera

- 2 kašike brašna

Za fil:

- 5 žumanaca

- 1 kašika mleka

- 5 kašika šećera

- 1 vanilin šećer

- 200 g maslaca

- malo istopljenje čokolade

Za glazuru:

- 60 g tamne čokolade

- 30 g maslaca

Posebno umutite belanca u čvrst sneg, a žumanca, celo jaje i šećer mutite dok ne nude penasto. U smesu sa žumancima dodajte brašno, umućeno belance i sve lagano promešajte. Pecite koru petnaestak minuta na 180 stepeni. Dok se ona hladi, napravite fil na pari. Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte kašiku mleka, malo čokolade, mešajte petnaestak minuta i povremeno dok se ne ohladi. Fil zatim sjedinite sa već umućenim maslacem, premažite koru i urolajte. Čvrsto ga zamotajte u papir za pečenje i stavite u frižider da se stegne. Napravite glazuru od istopljene čokolade i maslaca i premažite rolat.


KREMASTI KOLAČ


Potrebno je za koru:

- 8 jaja

- 250 g šećera

- 300 ml mleka

- 260 g brašna

- 150 ml ulja

- 3 kašike kakaa ili malo istopljene čokolade

- prašak za pecivo

- vanilin šećer

Za fil:

- 1 l mleka

- 3 pudinga od čokolade

- 200 g šećera

- 250 g margarina

- 150 g čokolade za kuvanje

Umutite jaja i šećer, pa dodajte ulje, mleko, brašno, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i sve lagano sjedinite. Smesu sipajte u podmazani četvrtasti pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada se kora ohladi presecite je na pola. Fil pripremite tako što ćete puding razmutiti u malo hladnog mleka, a ostatak stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte puding uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, dodajte izlomljenu čokoladu, sjedinite i ostaviti da se ohladi. U prohlađen fil postepeno dodajte kockice margarina i dobro sjedinite. Stavite koru na tacnu, premažite je polovinom fila, preko nje drugu koru, pa premažite ostatkom fila. Kolač ukrasite istopljenom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.


BOMBICE UVALjANE U KOKOS


Potrebno je:

- 1/2 kg mlevenog keksa

- šolja toplog mleka

- 1/2 šolje šećera u prahu

- 1 margarin ili puter

- 200 g crne čokolade za kuvanje

- kokosovo brašno

Stavite keks u veću posudu, dodajte mleko, šećer u prahu, margarin koji ste prethodno dobro umutili, istopljenu čokoladu i sve dobro zamesite kako biste dobili ujednačenu masu. Rukama oblikujte kuglice, svaku uvaljajte u kokosovo brašno, poređajte jednu pored druge kako ne bi izgubile oblik, a zatim stavite u frižeder da se stegnu.