ISHRANA kod obolelih od Hašimoto tireoiditisa ili hipotireoze ima veliki uticaj na zdravstveno stanje, i može da ga poboljša ili pogorša.

Osnovni princip ishrane osoba sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde je da treba da se zadovolji unos namirnica koje podstiču njenu funkciju, a trebalo bi izbegavati namirnice koje smanjuju resorpciju joda u organizmu.

Vitamini C, E, B2 i B3 u ishrani, kao i cink, selen i aminokiselina tirozin pripadaju grupi elemenata koji svakodnevnim konzumiranjem preveniraju poremećaje u radu ove žlezde. Osobe obolele od hipotireoze trebalo bi da u ishranu uvrste dosta voća, naročito kajsije, avokado i banane. Osim toga, povrće kao što su šargarepa i spanać imaju blagotvorne efekte. Prednost je potrebno dati namirnicama koje su izvor vitamina A, integralnim žitaricama, morskoj ribi i ostalim izvorima omega 3 masnih kiselina.

Uz adekvatnu ishranu, neophodna je i dozirana fizička aktivnost. Rekreacija i brzi hod od najmanje pet kilometara svakog dana ili lagano vežbanje od 30 do 45 minuta su idealni. Boljem radu štitne žlezde doprinosi i izbegavanje stresa, pušenja, kafe i gaziranih napitaka.

PRVI DAN

Doručak: puding od čija semenki (sastojci: bademovo mleko, čija semenke, kakao prah, cimet, morska so, vanilin ekstrakt)

Ručak: dve kriške integralnog hleba bez glutena, 125 g tune, preliv od jogurta, peršuna, soli, bibera i belog luka

Užina: narendana šargarepa i krastavac narezan na štapiće

Večera: tri kuvana jaja ili kajgana, 100 g pirinča

DRUGI DAN

Doručak: dve kriške bezglutenskog tosta, kajgana od dva jaja

Ručak: salata (150-200 g pilećih prsa, pet čeri paradajza, 90 g nemasnog sira, preliv od jogurta).

Užina: banana

Večera: 150 g ribe, 220 g testenine bez glutena, tikvica, maslinovo ulje, paradajz sos

TREĆI DAN

Doručak: zeleni smuti (banana, šolja bademovog mleka, čija semenke, svež spanać, vanil prah, led)

Ručak: supa od paradajza, 200 g ćuretine, 200 g salate od rukole

Užina: tri brazilska oraha

Večera: 150 g tunjevine, maslinovo ulje, 200 g brokolija kuvanog na pari

ČETVRTI DAN

Doručak: dva jajeta, 100g sira, šest čeri paradajza

Ručak: salata od kinoa semena (kinoa, krastavac, tikvica, paradajz, karfiol, preliv od maslinovog ulja, soli, limuna, senfa i meda)

Užina: jabuka

Večera: 120 g pilećih prsa sa roštilja, 200 g mešane salate (začiniti biljnim uljem)

PETI DAN

Doručak: zeleni smuti (kao i treći dan)

Ručak: salata od tune sa grčkim jogurtom (tuna, grčki jogurt, jabuka, celer, luk, so, limun)

Užina: banana

Večera: 100 g pilećih prsa, maslinovo ulje, limunov sok, tri krompira, origano, 100g čeder sira