Domaći džem

Potrebno je: 2 kg bresaka, kg šećera, 2 dl soka od limuna, 50 g rendanog đumbira, 1 limuntus, 100 ml vode

Breskve oljuštite, prepolovite, izvadite koštice, isecite na kockice i prelijte sa malo limunovog soka. Polovinu ispasirajte u blenderu sa đumbirom. U šerpu sipajte vodu i preostali sok od limuna, kada počne da ključa, smanjite temperaturu, sipajte šećer i mešajte dok se ne otopi i počne da peni. Dodajte kockice voća, prokuvajte 10 minuta, pa umešajte pasirane breskve i limuntus. Kuvajte na umerenoj vatri oko dva i po sata, uz povremeno mešanje. Šerpu sklonite sa ringle, skinite penu i sipajte u prethodno zagrejane teglice.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ukusna pita

Potrebno je za testo: 110 g glatkog brašna, 50 g margarina, kašika šećera, prstohvat soli, 50 ml hladne vode. Za fil: 2 breskve, jaje, 50 ml mleka, 100 ml slatke pavlake, kašika brašna, 70 g šećera, kašičica vanilin šećera

Napravite testo i oblikujte ga u krug, zamotajte u foliju i ostavite u frižideru desetak minuta. Razvaljate ga i pecite deset minuta na 180 stepeni. Mleko, pavlaku i vanilin šećer zagrejte do ključanja. Umutite jaja sa šećerom i dodajte brašno, vrelu smesu sa mlekom i sve dobro izmešajte. Izlijte nadev na testo i prekrijte ga iseckanim kolutićima breskve. Pecite još 20 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Prilog uz sladoled

Potrebno je: 4 breskve, kašičica ekstrakta vanile, kašičica cimeta, 2 kašike meda, 2 kašike maslaca, 250 g sladoleda od vanile

Breskve presecite na pola i izvadite im košticu, poređajte ih na pleh. U šerpi na srednjoj vatri istopite maslac, dodajte med, vanilu i cimet, mešajte dok ne potamne. Pažljivo prelijte breskve maslacem i začinima i pecite ih u rerni desetak minuta. Servirajte ih tople, uz sladoled od vanile.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Koktel

Potrebno je: 3 breskve, 5 dl belog vina, 2,5 dl vode, kašika bosiljka, 4 kašike meda, kašičica sveže rendanog korena đumbira, 2 dl soka od limuna

Oljuštene breskve ispasirajte u blenderu, a u drugoj posudi pomešajte vino, vodu, bosiljak i med i zagrevajte do ključanja, pa nastavite da kuvate na umerenoj temperaturi pet minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi, potom dodajte đumbir i ispasirane breskve. Promešajte i začinite sokom od limuna. Sipajte u čaše koje ste napunili kockama leda i dekorišite po želji.