S makom i orasima

Potrebno je: 30 g mlevenog maka, 120 g pšeničnog brašna, 2 jajeta, kesica vanilin šećera, malo šećera, prstohvat soli, 250 ml mleka, 30 g maslaca. Za fil: 100 g oraha, 20 g maka, šolja soka od jabuke

Prosejano brašno pomešajte s makom, jajima, mlekom, šećerom i solju. Dodajte na kraju rastopljeni maslac, pa umutite smesu. Testo prekrijte folijom i ostavite da odstoji pola sata. Pecite palačinke u zagrejanom tiganju. Polovinu oraha iseckajte sitno, a drugu polovinu sameljite, pomešajte sve s makom i natopite sokom od jabuke, pa tom smesom filujte palačinke.

* * * * * * * * * * * * * * *

Na američki način

Potrebno je: 2 jajeta, 2 dl mleka, 3 dl kisele vode, 250 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 3 kašičice šećera, prstohvat soli

Umutite posebno belanca, a u drugoj posudi žumanca sa ostalim sastojcima, pa sve pomešajte i sipajte u flašicu od vode. Čep izbušite nožem. Zagrejte ulje u tiganju i sipajte smesu iz flašice, tako da se napravi oblik kruga. Kada se pojave balončići, jedna strana je pečena, pa okrenite palačinku na drugu. Servirajte ih uz voće, puding ili čokoladni preliv.