Sladoled sa vanilom

Potrebno je: 750 ml mleka, 250 ml slatke pavlake, 5 žumanaca, 220 g šećera, štapić vanile ili kašika vanilin ekstrakta, 100 g sveže ili sušene brusnice.

Umutite mikserom šećer i žumance dok ne dobijete kremastu masu. Stavite mleko da se kuva, kad gotovo proključa dodajte vanilu, slatku pavlaku i krem od žumanaca. Na najnižoj temperaturi mešajte i kuvajte pet minuta. Ostavite da se ohladi. Smesu stavite u činije ili čaše za sladoled, a zatim ubacite u zamrzivač i mešajte svakih 30 minuta. Dok sladoled ne bude potpuno zamrznut, stavite brusnice, lagano pomešajte i ostavite da se potpuno zamrzne. Pre nego što poslužite sladoled, stavite preko još malo brusnica.

Voćni mafini

Potrebno je: 250 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 230 g putera, 200 g šećera, šoljica mleka, narendana kora limuna, 2 jajeta, 250 g brusnica



Rasporedite 12 papirnih korpica za kolače u kalupe za mafine ili proju. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so a u drugoj umutite puter, mleko, šećer, jaja i koricu limuna. Ovome dodajte suve sastojke i mutite dok se ne sjedine, a zatim ubacite brusnice i lagano promešajte. Kašikom sipajte smesu u papirne korpice i pecite na 200 stepeni, 20-25 minuta, dok mafini ne dobiju zlatnu boju. Ostavite da se ohlade pet minuta, a zatim izvadite korpice iz kalupa. Mafine možete da premažete topljenom čokoladom.


Čokoladna torta

Potrebno je za koru: 4 jajeta, 3 kašičice vruće vode, 100 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 100 g brašna, 25 g gustina, 10 g kakaa, cimet na vrh kašičice, 1/2 praška za pecivo

Za fil: 100 g mlečne čokolade, 100 g crne čokolade, 350 g brusnice, 2 kašičice limunovog soka, 800 g običnog šlaga ili krem šlaga sa ukusom čokolade

Za glazuru: 200 g čokolade za kuvanje


Penasto umutite jaja sa vodom, dodajte šećer i vanilin šećer a zatim ubacite brašno, gustin, kakao, cimet i prašak za pecivo. Koru pecite na 180 stepeni oko 25 minuta, a kada se ohladi isecite je na dva dela. Izlomite čokoladu i rastopite je u šerpici sa vrlo malo ulja, uz mešanje. Brusnice pomešajte sa limunovim sokom a zatim ih sjedinite sa istopljenom čokoladom. Umutite šlag sa dve kašičice rastopljene čokolade. Na donju koru stavite najpre fil od čokolade i brusnice, pa preko oko 2/3 šlaga. Zatim stavite drugu koru i premažite je preostalim šlagom. Rastopite čokoladu sa malo ulja, filujte tortu. Možete da je dekorišete sa malo brusnica, a zatim je stavite u frižider da se ohladi najmanje tri sata.


Hrskava pita

Potrebno je:1 pakovanje lisnatog testa

Za Fil: 500 g šećera, 1 jogurt, 500 g brusnice, 200 g višanja, ulje, 4 jajeta


Brusnice i višnje pomešajte sa šećerom, jajima i jogurtom i ostavite malo da odstoji. U međuvremenu, lisnato testo podelite na tri dela i tanko ga razvucite. Preko svake kore stavite malo ulja a zatim premažite filom i urolajte. Poređajte u pleh i svaku koru premažite sa malo ulja. Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni. Kada se ohladi, pospite preko šećer u prahu.


Kremasta fantazija

Potrebno je: 300 g mlevenog keksa, 125 g margarina ili putera, 100 ml mleka, 400 ml slatke pavlake, 300 g neslanog krem sira, 150 g šećera u prahu, 150 g svežih ili suvih brusnica


Dobro pomešajte mleveni keks, mleko i puter. Kalupe za mafine ili proju obložite papirnim korpicama za kolače, a zatim u svaku stavite pripremljenu smesu od keksa i dobro je utapkajte kašičicom. Umutite slatku pavlaku, dodajte sir, šećer u prahu i dobro sjedinite mikserom. Stavite fil u svaku korpicu do vrha, a odozgo 2-3 brusnice ili napravite sos tako što ćete voće kuvati sa dve kašičice šećera i jednim limunom otprilike 15 minuta. Kada se dobro ohladi, prelijte preko belog fila.