Sok

Potrebno je: 1 kg šargarepe n 250 g šećera n 4 l vode n 5 kesica limuntusa (50 g)

Šargarepu oljuštite, dobro operite i iseckajte na kolutove. Stavite je u posudu, prelijte sa dva litra hladne vode i skuvajte. Kada omekša, izvadite šargarepu iz vode i ispasirajte u blenderu. Dobijenu kašu vratite u vodu u kojoj se šargarepa kuvala, dodajte šećer, limuntus i još dva litra vode. Kuvajte još pola sata uz povremeno mešanje. Kada se sok malo ohladi, sipajte ga u čiste flaše i uvijte u ćebe da odstoji preko noći, a zatim sok držite na hladnom i mračnom mestu. Ukoliko želite, umesto šećera u sok možete da dodate med.

* * * * * * * * * * * * * * *

Kuvana junetina

Potrebno je: 600-700 g junećeg mesa n nekoliko krompira n 3-4 veće šargarepe n 1 šoljica ulja n so n suvi biljni začin n malo ruzmarina ili peršuna

Šargarepu i krompir očistite i isecite na polovine, a meso na veće komade. U veću šerpu stavite krompir, meso i šargarepu, dodajte ulje, so, biljni začin, bosiljak ili peršun i nalijte vodu da prekrije sastojke. Sve zajedno kuvajte na umerenoj temperaturi, dok meso i povrće ne smekšaju. Povremeno, tokom kuvanja, dodajte vodu po potrebi. Jelo poslužite dok je toplo uz salatu, a može i sa renom.

* * * * * * * * * * * * * * *

Vitaminska salata

Potrebno je: 1/2 kg šargarepe n 2 sveža krastavca n 1 sveža crvena paprika n so, ulje i sirće

Narendajte očišćenu šargarepu, krastavce iseckajte na kolutove, a papriku na tanke šnite. Dodajte so, sirće i ulje po potrebi i sve dobro promešajte. U salatu možete da dodate i malo narendanog celera ili iseckanog mladog crnog luka.