Pohovani kolutovi

Potrebno je: 400-500 g korena celera n kašika soka od limuna n 2 kašičice mešavine biljnih začina n 100 g oštrog pšeničnog brašna n 3 jajeta n so n 80 g prezli n 80 g rendanog parmezana n ulje

Oljušteni koren celera kratko prokuvajte, ocedite i ohladite, pa ga isecite na kolutove, poprskajte limunovim sokom i pospite mešavinom biljnih začina. Kolutove celera uvaljajte u brašno, umućena i malo posoljena jaja i, na kraju, u prezle, koje ste prethodno pomešali sa narendanim parmezanom. Tako panirani celer pecite na zagrejanom ulju sa obe strane, dok ne poprimi zlatnožutu boju. Potom ga ocedite od viška ulja, na dobro upijajućem papiru.

* * * * * * * * * * * * *

Valdorf salata

Potrebno je: 2 kisele jabuke n 2-3 stabljike celera n 100 g grožđa n 100 g oraha n 2 dl kisele pavlake n 3 kašike majoneza n kašičica šećera n malo soka od limuna n list peršuna

Dobro izmešajte pavlaku, majonez, šećer i limunov sok, pa ostavite malo da odstoji. Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice, zrna grožđa prepolovite (ostavite nekoliko celih za ukras) i izvadite im koštice. Stabljike celera operite i osušite, pa im odstranite gornji sloj i iseckajte ih na kolutiće. Odvojite nekoliko oraha za ukras, a ostale sitno iseckajte. Sjedinite sve sastojke u jednoj posudi, dodajte smesu od pavlake i majoneza i sve lepo izmešajte. Salatu ukrasite polutkama oraha, grožđem i listom peršuna, pa je dobro rashladite pre serviranja.

* * * * * * * * * * * * *

Lekoviti smuti

Potrebno je: 5 jabuka n 2 pomorandže n 2 stabljike celera

Iseckajte jabuke, oljuštite pomorandže i isecite stabljike celera. Pomešajte sve sastojke u blenderu, izmiksajte i odmah poslužite. Ovaj ukusni smuti ubrzava metabolizam, pomaže u borbi protiv raka i bolesti srca, jača imuni sistem...

* * * * * * * * * * * * *

Brza čorba

Potrebno je: 300-400 gr izrendanog korena celera n glavica crvenog luka n 3 kašike krompir pirea iz kesice n 3 kocke za pileću supu n malo pikantne tucane paprike n malo grčkog jogurta ili kisele pavlake n malo bibera n malo peršuna n malo maslinovog ulja n 2 l vode

Sitno seckan luk izdinstajte na ulju, pa mu dodajte celer i pržite još dva minuta. Potom dodajte tri kašike krompir pirea iz kesice i sve zajedno upržite. Dolijte 2 l vode i, kada proključa, ubacite kocke za supu. Čorbu ostavite još malo da lagano ključa, pa je procedite u lonac za supu. Malo pikantne tucane paprike umešajte u grčki jogurt ili pavlaku i dodajte u čorbu, pa je ukrasite sitno seckanim peršunovim listom.