PREVRNUTI KOLAČ


Potrebno je: oko 7 kolutova ananasa, 4 jajeta, 200 g žutog šećera (plus 3 kašike šećera), 2-3 kašike meda, 200 g brašna, 160 g putera, prašak za pecivo, vanilin šećer


U tiganju istopite 40 g putera, pa dodajte med i 3 kašike žutog šećera i blago mešajte dok ne dobije karamel boju. Smesu stavite u četvrtasti pleh prethodno obložen folijom i premazan uljem. Poređajte preko kolutove ananasa.


Umutiti jaja, 200 g žutog šećera i vanilin šećer. Posle otprilike 5 minuta dodajte brašno i prašak za pecivo.


Mutite kratko, a zatim dodajte 120 g istopljenog putera. Smesu prelijte preko ananasa i pecite oko sat vremena. Kada se kolač ispeče, prevrnite ga na tacnu i skinite foliju.




BELO MESO SA SUSAMOM


Potrebno je:650 g pilećeg belog mesa, 250 g ananasa, 40 g susama, velika žuta paprika, kašika smeđeg šećera, 350 ml sojinog sosa, veliki čen belog luka, ulje za prženje

Propržite beli luk na ulju da malo potamni a zatim dodajte seckanu piletinu. Pržite, dok meso ne bude skoro gotovo, pa sve stavite u drugu činiju. Zatim u tiganj ubacite ananas i pržite dok ne omekša, dodajte smeđi šećer, piletinu, susam propržen na malo ulja, sojin sos, papriku iseckanu na tračice i sve dobro promešajte. Gotovo jelo poslužite uz prilog po želji.



PILEĆA SALATA

Potrebno je: 300 g pilećeg filea, 300 g ananasa (svež ili iz konzerve), 380 g kuvanog mladog kukuruza (svež ili iz konzerve), svež krastavac srednje veličine, majonez po želji


Skuvanu piletinu i ananas iseckajte na kocke, dodajte kukuruz, iseckan krastavac, so i majonez. Sve sastojke pažljivo izmešajte i salatu ukrasite peršunom ili kolutovima ananasa.



SVINjETINA U BELOM VINU

Potrebno je: 350 grama nemasne svinjetine, 3 kašike ulja, 5 čenova belog luka, manja glavica crnog luka, 80 g ananasa iz konzerve, 3 kašike kečapa, 1,5 dl soka od ananasa, malo sojinog sosa, so i biber


Isecite meso na kocke, dodajte so i biber po želji, kašiku ulja i malo sojinog sosa i ostavite da odstoji 15 minuta. U međuvremenu propržite crni i beli luk, dodajte meso, a zatim kockice ananasa, kečap i sok od ananasa. Sve zajedno kuvajte na umerenoj temperaturi desetak minuta. Na kraju, ukoliko želite, dodajte 0,5 dl belog vina, a uz jelo se kao prilog preporučuje kuvani pirinač.